Website laat zien waar gemeenten geld aan uitgeven

Dit artikel delen:
Vlaanderen

Op de website van Je Gemeente Telt kunnen alle Vlamingen het budget van hun gemeente bekijken en vergelijken met dat van andere lokale besturen. De site is het resultaat van een samenwerking tussen Tree company en De Wakkere Burger.

Hasselt investeerde in 2018 in verhouding bijna dubbel zo veel in mobiliteit als Gent en bijna vier keer meer dan Antwerpen. Brugge spendeerde meer dan een derde van haar budget aan zorg. En Antwerpen reserveerde een groter deel van haar middelen voor veiligheid dan de andere provinciehoofdsteden. Dit soort informatie kunnen Vlamingen vanaf nu opvragen op het online platform Je Gemeente Telt. Na een pilootproject met zeven gemeenten geeft de website nu inzicht in de begroting van alle Vlaamse steden en gemeenten.

De gemeenten Eeklo, Mechelen, Sint-Niklaas, Oud-Turnhout, Scherpenheuvel-Zichem, Diksmuide en Wevelgem zetten als pilootgemeenten in 2017 als eerste de stap naar een transparante begroting. ‘Met Je Gemeente Telt geven we gemeenten en steden de kans om duidelijk te communiceren met hun burgers, iets dat vandaag meer en meer van hen verwacht wordt’, zegt Michiel Nuytemans van Tree company, samen met De Wakkere Burger initiatiefnemer van het project.

Tree company specialiseert zich in het uitbouwen van digitale participatietools. Het ontwikkelde eerder al Bpart, een participatieplatform waarmee steden en gemeenten hun inwoners betrekken bij de beleidsvorming. De Wakkere Burger vzw is een steunpunt voor burgerparticipatie en democratie in Vlaanderen. De organisatie ondersteunt burgerinitiatieven, adviesraden en overheden bij het realiseren van een inclusieve en participatieve bestuurscultuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-27T10:00:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.