Facebook rekent op megaboete voor privacylek

Dit artikel delen:
Facebook

Facebook houdt rekening met een boete van drie tot vijf miljard dollar voor de schending van de privacy van gebruikers. In het eerste kwartaal van 2019 reserveert het bedrijf alvast drie miljard dollar voor een mogelijk boete van de Federal Trade Commission (FTC).

Dat meldt Facebook bij de bekendmaking van de cijfers over het eerste kwartaal van 2019. Er wordt geen specifiek incident genoemd, maar hoogstwaarschijnlijk heeft de boete die door de mededingingsautoriteit wordt opgelegd, te maken met Cambridge Analytica. Daarbij werden de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers zonder toestemming gebruikt voor campagnes rondom de Amerikaanse verkiezingen. Er werden politieke profielen van gebruikers gemaakt voor het bereik van sociale-mediacampagnes van toenmalig presidentskandidaat Trump.

Facebook meldt dat het nog geen garanties kan geven van de uitkomst van het onderzoek en de termijn waarop een mogelijke boete wordt opgelegd. Volgens de kwartaalcijfers had Facebook aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 ruim 45 miljard dollar in kas.

Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal ruim een kwart meer omzet (26 procent) en zag die omzet stijgen van 11,8 (2018) naar 14,9 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2019. Door de reservering van drie miljard dollar voor een mogelijke boete van de FTC daalde de winst met 51 procent van 4,98 miljard in 2018 naar 2,42 miljard dollar in 2019.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-25T10:06:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.