Google schrapt Android-licentie van Huawei

Dit artikel delen:

Google verbreekt de banden met Huawei. De Chinese gsm-fabrikant kan nu enkel nog de openbronversies van Android installeren op zijn gsm’s en krijgt bijvoorbeeld geen toegang meer tot populaire apps als de Google Play Store, Maps en Gmail. Dat schrijft Reuters. Ook Amerikaanse chipleveranciers als Intel en Qualcomm staken hun leveringen aan Huawei.

Dat Huawei nu afgesloten wordt van een groot deel van het Android-ecosysteem komt op een moment dat de handelsoorlog tussen Amerika en China oplaait. Voor het bedrijf kan dit een stevige commerciële opdoffer zijn, want het betekent dat apps die de meeste westerse gsm-kopers op hun telefoon verwachten er nu niet meer zullen op staan. Het betekent ook dat bijvoorbeeld veiligheidsupdates pas beschikbaar zullen komen voor Huawei als ze openbron worden.

In een tweet laat Google weten dat bestaande Huawei-telefoons gewoon zullen blijven werken zoals voorheen. Of er voor die apparaten nog updates zullen komen, is niet duidelijk. 

Vorige week donderdag zette president Trump Huawei (samen met tientallen andere bedrijven die aan Huawei verwant zijn) nog op een zwarte lijst van bedrijven waar Amerikaanse ondernemingen geen handel mee mogen drijven. Amerikaanse telecomproviders mogen daarnaast ook geen apparatuur meer kopen van landen die ‘een bedreiging vormen voor de Amerikaanse veiligheid’.

Volgens de Amerikaanse overheid heeft Huawei te nauwe banden met het Chinese leger en kan het zijn netwerkapparatuur en telecominstallatie inzetten voor spionage. De VS dringen er ook bij andere landen op aan om geen apparatuur meer van Huawei af te nemen.

Huawei is zelf al een tijdje aan een eigen besturingssysteem aan het werken om minder afhankelijk te zijn van Google. Of dat OS klaar is voor marktintroductie is niet bekend. Het is ook weinig waarschijnlijk dat het bedrijf de angst voor spionage zal kunnen wegnemen met een systeem dat het helemaal zelf ontwikkeld heeft. Bovendien zal het dan ook nog ontwikkelaars moeten kunnen overtuigen om voor zijn besturingssysteem apps te maken.

Ondertussen meldt het persbureau Reuters dat ook Amerikaanse chipbouwers als Intel, Qualcomm, Broadcom en Xilinx gestopt zijn met het leveren van siliciumschijfjes aan Huawei. In zijn gsm's gebruikt Huawei een eigen ontwikkelde chip (de Kirin-reeks), maar voor bijvoorbeeld zijn laptops en netwerkapparatuur doet het beroep op externe leveranciers. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-20T09:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.