Europese Commissie lanceert ai-checklist

Dit artikel delen:
Artificial intelligence security artificiële intelligentie beveiliging kunstmatige intelligentie

De Europese Commissie heeft de pilootfase gelanceerd van ethische richtlijnen voor betrouwbare ai. Een expertengroep rond ai heeft daarvoor zijn policy-aanbevelingen uitgebracht.

Op de eerste AI Alliance Assembly in Brussel kondigde de High Level Expert Group on AI twee belangrijke ontwikkelingen aan. De eerste is een ‘assessmentlijst voor betrouwbare ai’ die door 52 experts is opgesteld. De bedoeling is nu om na te gaan hoe robuust en effectief die lijst is.

Meer dan driehonderd organisaties hebben al aangegeven met de lijst aan de slag te willen gaan. Er is een online-systeem opgesteld waarop zij feedback kunnen geven. De experts zullen ook interviews uitvoeren met vertegenwoordigers van publieke en private instellingen om te bekijken welke impact de assessment heeft op verschillende sectoren. Dit alles moet leiden tot een verbeterde versie van de lijst die begin 2020 moet klaar zijn.

De expertengroep heeft ook 33 aanbevelingen klaargestoomd om waarmee ai beter is te integreren in bedrijven, overheden, het onderwijs en het leven van burgers. De focus ligt op duurzaamheid, competitiviteit, inclusie en groei, maar ook op de rechten en belangen van individuen.

Bij de aanbevelingen zijn ‘een eenduidige Europese markt opstellen voor veilige ai’, de ‘Europese data-economie stimuleren’ en ‘het stimuleren van een open en lucratief investeringsklimaat’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-27T10:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.