EC legt Qualcomm boete op; start onderzoek Amazon

Europese Commissie laat weer tanden zien

Dit artikel delen:
Europa

De Amerikaanse chipbakker Qualcomm heeft een boete van 242 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie (EC) omdat het bedrijf 3G-chips onder de marktprijs verkocht. Ook naar e-commerce-gigant Amazon heeft Europa een nieuw onderzoek opgestart.

Volgens de Europese Commissie zou Qualcomm zich tussen medio 2009 en medio 2011 schuldig gemaakt hebben aan ‘predatory pricing’. Het bedrijf verkocht daarbij umts-chips aan zijn klanten onder de gangbare marktprijs om concurrenten als Icera uit de markt te duwen.

Icera, dat in 2011 door Nvidia werd overgenomen, diende daarop een klacht in bij de Europese Commissie. Het onderzoek startte formeel in de zomer van 2015. De boete van 242 miljoen is ongeveer 1,3 procent van Qualcomm’s omzet.

Vorig jaar kreeg Qualcomm trouwens ook al een boete van de Europese Commissie ten belope van 997 miljoen euro omdat het afspraken had gemaakt met Apple rond de levering van bepaalde chips. De chipmaker had daarbij aan Apple betalingen gedaan zodat het bedrijf geen chips zou inslaan bij haar concurrenten. Tegen die veroordeling loopt nog altijd een beroepsprocedure.

Onderzoek naar Amazon

Qualcomm is trouwens niet het enige bedrijf dat zich recent de toorn van Euro-commissaris Margrethe Vstager op de hals heeft gehaald. Ook naar Amazon is deze week een formeel onderzoek begonnen. Het bedrijf misbruikt naar verluid verkoopdata om kleinere verkopers die gebruikmaken van het platform te benadelen. Door informatie over producten en transacties te verzamelen kan het bedrijf er bijvoorbeeld achter komen welke producten populair zijn bij welke doelgroepen. Het onderzoek richt zich vooral op de standaardovereenkomsten tussen de retailers en Amazon, waarin staat dat het bedrijf data mag analyseren en gebruiken.

Ook naar Amazon heeft de Commissie vroeger al eerdere onderzoeken ingesteld. Luxemburg moest bijvoorbeeld eerder nog 250 miljoen euro van het bedrijf terugvorderen vanwege een belastingovereenkomst die het in 2003 had afgesloten. In een mededingingszaak over e-boeken uit 2016 werd uiteindelijk geen boete opgelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-18T15:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.