Amerikaanse Justitie gaat achter tech-sector aan

Dit artikel delen:

Het Amerikaanse Department of Justice gaat een anti-trust-onderzoek opstarten naar enkele van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Zij onderzoeken of de techreuzen hun marktoverwicht niet misbruiken om de concurrentie buitenspel te zetten, consumenten te schaden en innovatie te fnuiken.

Het Department of Justice zelf heeft nog geen specifieke namen bekendgemaakt van bedrijven die onderzocht worden, maar volgens de Wall Street Journal zouden alvast Apple, Facebook, Amazon en Google-moedermaatschappij Alphabet bij de geviseerden zijn.

Het onderzoek draait om mogelijke concurrentieverstoring door de bedrijven op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. Justitie wil zo tegemoet komen ‘aan de wijdverspreide zorgen van consumenten, bedrijven en ondernemers’, klinkt het.

Amerika

De Amerikaanse overheid liet zich tot nog toe zelden verleiden om de technologiewereld kritisch onder de loep te nemen. De technologiebedrijven genieten daardoor van behoorlijk liberale marktomstandigheden, wat van Apple en consorten de meest waardevolle bedrijven ter wereld hielp maken. De laatste tijd echter klinken er almaar meer negatieve geluiden over de manier waarop ze omgaan met de persoonlijke gegevens van hun gebruikers en hoe ze kleinere concurrenten buitenspel zetten. Ook bijvoorbeeld de berichtgeving over hoe Russische staatshackers via Facebook probeerden om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, deed menig politicus de wenkbrauwen fronsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-24T09:26:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.