Amerikaanse Justitie gaat achter tech-sector aan

Dit artikel delen:

Het Amerikaanse Department of Justice gaat een anti-trust-onderzoek opstarten naar enkele van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Zij onderzoeken of de techreuzen hun marktoverwicht niet misbruiken om de concurrentie buitenspel te zetten, consumenten te schaden en innovatie te fnuiken.

Het Department of Justice zelf heeft nog geen specifieke namen bekendgemaakt van bedrijven die onderzocht worden, maar volgens de Wall Street Journal zouden alvast Apple, Facebook, Amazon en Google-moedermaatschappij Alphabet bij de geviseerden zijn.

Het onderzoek draait om mogelijke concurrentieverstoring door de bedrijven op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. Justitie wil zo tegemoet komen ‘aan de wijdverspreide zorgen van consumenten, bedrijven en ondernemers’, klinkt het.

Amerika

De Amerikaanse overheid liet zich tot nog toe zelden verleiden om de technologiewereld kritisch onder de loep te nemen. De technologiebedrijven genieten daardoor van behoorlijk liberale marktomstandigheden, wat van Apple en consorten de meest waardevolle bedrijven ter wereld hielp maken. De laatste tijd echter klinken er almaar meer negatieve geluiden over de manier waarop ze omgaan met de persoonlijke gegevens van hun gebruikers en hoe ze kleinere concurrenten buitenspel zetten. Ook bijvoorbeeld de berichtgeving over hoe Russische staatshackers via Facebook probeerden om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, deed menig politicus de wenkbrauwen fronsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-24T09:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.