Agoria pleit voor meer Belgische overheidsopdrachten

Dit artikel delen:

Te veel opdrachten en -investeringen van de Belgische overheid worden aan buitenlandse bedrijven gegund. Dat vindt de technologiefederatie Agoria. Overheidsopdrachten en -investeringen moeten, net als in het buitenland, deel zijn van een holistisch industrieel beleid, klinkt het.

Agoria staaft haar oproep met cijfers. In België gunnen we een kwart van de overheidsopdrachten (24 procent) aan buitenlandse bedrijven, terwijl het Europese gemiddelde maar vier procent bedraagt. Als er rekening wordt gehouden met de indirecte toewijzing, vloeit zelfs 42 procent van de overheidsaankopen naar het buitenland, daar waar dit in landen als Nederland of Duitsland respectievelijk maar 21 procent en veertien procent is. Overheidsopdrachten en -investeringen moeten, net als in het buitenland, deel zijn van een holistisch industrieel beleid, klinkt het unisono bij vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers.

Opvallend is dat de boodschap samen vertolkt wordt door Agoria en de drie christelijke vakbondscentrales (ACV-Puls, CNE-GNC en ACV-CSC METEA), drie socialistische vakbondscentrales (ABVV Metaal, Metallos MWB en bediendenbond BBTK-SETCa) en het liberale ACLVB. Samen formuleren ze twintig voorstellen om strategisch gebruik te maken van overheidsopdrachten.

Percelen

Zo vragen ze bijvoorbeeld dat er voorafgaand aan een overheidsgunning meer transparantie en een betere monitoring van overheidsopdrachten komt om de impact van het gevoerde beleid op de Belgische economie te kunnen meten. Tijdens een gunningsfase willen ze meer focus op de prijs-kwaliteitsverhouding van overheidsopdrachten, in plaats van enkel te kijken naar de prijs. Ook twee andere elementen verdienen meer aandacht: de vestigingsplaats van het bedrijf en de mate van (technologische) innovatie binnen de oplossing die het bedrijf aanbiedt.

Door overheidsopdrachten oordeelkundig op te splitsen in ‘percelen’ die overeenstemmen met de reële capaciteiten van de ondernemingen van de sector, kan de deelname van kmo's en startups worden bevorderd. Tijdens de uitvoeringsfase moet er controle zijn op de naleving van de betaling van onderaannemers, om oneerlijke concurrentie te bestrijden en de toegang van kmo's tot overheidsopdrachten te verbeteren.   

Overheidsopdrachten vertegenwoordigen circa veertien procent van het bbp van de EU, goed voor tweeduizend miljard euro per jaar op het grondgebied van de Unie. Ze hebben dus een aanzienlijke impact voor Belgische ondernemingen.

Agoria en de vakbondsorganisaties die in de sector vertegenwoordigd zijn, willen de twintig voorstellen voor strategisch gebruik van overheidsopdrachten toepassen in de hele technologiesector, ook in de maakindustrie en de digitale sector. Er zal volgens hen geen budgettaire impact zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-03T10:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.