Kortrijk digitaliseert volledige parkeerketting

Dit artikel delen:
auto's stad

Samen met drie technologiepartners stroomlijnt Kortrijk zijn digitale inspanningen rond parkeren in de stad. De bedrijven Nedap, Geosparc en InTouch nemen het volledige parcours voor hun rekening, van parkeersensoren over datatransmissie tot facturatie.

Kortrijk is een pionier op het gebied van parkeerbeleid op basis van sensoren. Die zijn afkomstig van Nedap, die ze ook onder meer in Leuven heeft geïnstalleerd. Het gaat bijvoorbeeld om parkeerplaatsen waarvoor een vergunning nodig is, zogenaamde shop-and-go (parkeerplaatsen die automobilisten gebruiken om kort een winkel te bezoeken) of leveranciers die er hun pakketten moeten bezorgen. Zij kunnen dertig minuten voor de betreffende winkel parkeren zonder kosten. De sensoren detecteren of en hoelang deze parkeerplekken bezet zijn.

Het detecteren van deze parkeerplaatsen en het valideren van de auto’s (wie mag er hoelang staan en is er een vergunning nodig?) brengt echter vaak extra werklast mee voor de stadsdiensten. Hier komt InTouch op de proppen. Het bedrijf bouwt software voor digitale parkeervergunningen en installeert een portaal waar de burger een vergunning kan aanvragen, betalen of verlengen. Is er geen vergunning aanwezig of detecteert een parkeersensor een te lange bezetting, dan zorgt een parkeerwachter voor een correcte opvolging van het parkeerbeleid. De software houdt daarbij uiteraard rekening met het lokale parkeerbeleid en de situatie op het terrein.  

Iot-specialist Geosparc tenslotte zorgt dat data efficiënt en betrouwbaar is uit te wisselen tussen de sensoren en de stad. Het biedt een middleware-platform om in realtime sensordata te rapporteren. Dit platform wordt verrijkt met allerlei kwalitatieve en kwantitatieve data die meteen is door te sturen naar de parkeerwachters en stadsmedewerkers. Zo krijgen zij meer inzicht in de werking en de bijsturing van het parkeerbeleid, het effect op de burgers en de leefbaarheid van de stad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-13T10:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.