Raad van State buigt zich over digitalisering justitie

Dit artikel delen:

Dat er moet betaald worden om processtukken digitaal in te dienen bij een rechtbank, schiet bij de advocaten in het verkeerde keelgat. Tegen de maatregel is al verschillende malen bezwaar ingediend bij de Raad van State. Die geeft de advocaten alvast in een van de procedures gelijk, schrijft De Tijd.

De overheid had al een gratis systeem ingericht om processtukken digitaal in te dienen (e-Depot gedoopt), maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verplichtte de advocaten eind vorig jaar om, als tussenstap, het DPA-deposit-portaal te gebruiken van de Orde van Vlaamse Balies en de Franstalige en Duitstalige orde OBFG. Als daarvan gebruikt gemaakt wordt om conclusies, stukken en andere documenten in te dienen bij rechtbanken, parketten en griffies moet er echter betaald worden. Wie dat niet wil, moet alle stukken, zoals vroeger, op papier indienen.

Met die maatregel ging de minister van Justitie zijn boekje te buiten, zo besluit de auditeur van de Raad van State. De wet bepaalt immers uitdrukkelijk dat dit soort elektronische communicatie alleen mag gebeuren via ‘informaticasystemen van Justitie’. En daar valt een systeem van de balies niet onder. Waarom er bij het indienen van stukken nog een schakel moet tussen zitten, is de auditeur ook een raadsel. E-deposit werd overigens vroeger als op zichzelf staand systeem gebruikt in burgerlijke zaken bij de hoven van beroep.

Voor de balies, die grote ontwikkelingskosten hebben gemaakt, is de uitspraak slecht nieuws. Het speciaal opgerichte vennootschap dat DPA Deposit ontwikkelde, heeft volgens de laatste jaarrekening 2,4 miljoen euro aan opgestapelde verliezen. De totale schulden bedragen meer dan zes miljoen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-08T12:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.