Atos-ceo verlaat bedrijf voor rol als EU-commissaris

Elie Girard en Bertrand Meunier verdelen bij Frans it-concern zijn takenpakket

Dit artikel delen:

Thierry Breton

De Franse president Emmanuel Macron heeft de 64-jarige topman Thierry Breton van het ict-concern Atos voorgedragen als kandidaat voor de post Commissaris Interne Markt van de Europese Commissie. Als gevolg daarvan wordt Elie Girard de nieuwe chief executive officer bij Atos per 1 november aanstaande. Bertrand Meunier neemt de plek van Breton in de raad van toezicht in op het moment dat de afzwaaiende topman is benoemd tot Europese commissaris.

Macron had in eerste instantie de juriste Sylvie Goulard als kandidaat voorgedragen, maar zij werd na een hoorzitting afgewezen door het Europees Parlement. Nu heeft hij Thierry Breton voorgedragen, die sinds 2009 de leiding heeft bij de Franse ict-dienstverlener, maar ook gepokt en gemazeld is in het politieke vak. Breton was minister van Economie in de periode 2005-2007 onder het bewind van de Franse president Jacques Chirac. Ook is hij een tijdlang topman geweest van France Telecom en Thomson.

Breton wordt, mits hij wordt aanvaard door het Europees parlement, de opvolger van Elżbieta Bieńkowska. De post Interne Markt behelst met name de industriële politiek en de grensoverschrijdende economische samenwerking (één EU-markt) en het aanjagen van innovatie en ondersteuning van startups. Daar vallen tevens Defensie (inkoop) en Ruimtevaart (met het satellietprogramma Galileo) onder.

Het is niet bekend wat Breton gaat doen als hij die EU-post niet kan bekleden. Het is in ieder geval zeker dat hij niet terugkeert als ceo van Atos. Breton heeft bovendien bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, in Frankrijk is die leeftijd van 65 jaar nog altijd een harde grens om met pensioen te gaan. Bedrijven nemen vaak afscheid van hun directeuren zodra zij die leeftijd hebben bereikt.  

Wisseling van de wacht

Bij Atos is Breton tot en met eind oktober nog zowel ceo als chairman of the board of directors. Die dubbelfunctie wordt dus gescheiden, waarbij Elie Girard de nieuwe ceo wordt en Bertrand Meunier de nieuwe niet-uitvoerend (non-executive) voorzitter. Girard is nu nog vice-ceo van Atos en Meunier bekleedt een topfunctie bij investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, waar hij in 2020 vertrekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-24T11:35:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.