Belnet vernieuwt optische backbone Eerste Minister

Dit artikel delen:
servers datacenter

Belnet gaat de optische backbone van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister volledig vernieuwen. Zo kan de Kanselarij zijn ict-dienstenaanbod efficiënter en sneller ter beschikking te stellen aan andere overheidsorganisaties.

De FOD Kanselarij van de Eerste Minister levert verschillende ict-diensten aan meer dan dertig federale organisaties, zoals de federale politie, strategische cellen en bepaalde federale agentschappen. Tegen eind maart 2020 zal de Kanselarij deze diensten via een vernieuwde backbone aanbieden. Belnet zal een optische ring bouwen tussen het datacenter van de Kanselarij en de andere federale datacentra in Brussel.  

Voor de bouw van die optische ring maakt Belnet gebruik van DWDM, een technologie waarmee netwerkdiensten op eenzelfde glasvezel zijn samen te brengen met volledige scheiding van de datastromen. Dirk Haex, technisch directeur van Belnet: ‘We verhogen de redundantie, maar zorgen ook voor performantere verbindingen. Bovendien biedt de optische ring quasi onbeperkte mogelijkheden op vlak van capaciteit. Zo is het backbone-netwerk van de Kanselarij helemaal klaar voor de toekomst.’

Winwinsituatie

Het datacenter van de Kanselarij zal op dezelfde manier via volledig redundante glasvezelpaden met het Belnet-netwerk worden verbonden als de al bestaande federale datacentra en andere Points of Presence. Op die manier wordt het datacenter van de Kanselarij een nieuwe Point of Presence op het Belnet-netwerk. ‘Een winwinsituatie aangezien we via dit nieuwe knooppunt ook andere overheidsorganisaties op ons netwerk kunnen aansluiten’, aldus Haex.

Door zijn ligging binnen de gebouwen van de FOD Kanselarij biedt de nieuwe Point of Presence bovendien bijkomende voordelen op het vlak van informatiebeveiliging. Enkele federale instellingen toonden reeds hun interesse om hun organisatie via het nieuwe knooppunt aan te sluiten.

Belnet zal als uniek aanspreekpunt optreden voor het volledige beheer van de nieuwe backbone. In het verleden realiseerde de organisatie al gelijkaardige projecten voor andere federale overheidsdiensten, waarbij het een wan-netwerk bouwde om geografisch verspreide sites van de FOD’s met elkaar en met de hoofdzetels in Brussel te verbinden.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-16T10:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.