Vlaanderen oogt op regionaal 5G-netwerk

Dit artikel delen:
Vlaanderen

'Vlaanderen wil zo snel mogelijk uitpakken met een 5G-netwerk. Als men er federaal niet uitkomt, dan willen we met de regelgever bespreken hoe we een tijdelijke regionale 5G-licentie kunnen krijgen'. Dat zegt minister-president Jan Jambon tijdens het jaarlijkse CIOnet-event in het Afrikaans museum in Tervuren.

Het gonst al enige tijd van de geruchten dat Vlaanderen met een innovatieve oplossing zou uitpakken om 5G-licenties alsnog dit jaar aan te kunnen bieden. Federaal komt men er niet uit omdat de gewesten kibbelen over de inkomsten van de veiling van de frequenties (geschat op 680 miljoen euro). Brussel en Wallonië blijven ook hameren op gezondheidsrisico’s. 'Vlaanderen moet een van de digitale topregio’s worden. Wij moeten vooruit. Als het federaal niet lukt, gaan we samenzitten met de regelgever (Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie - red.) en willen we een tijdelijke regionale licentie', houdt Jan Jambon tijdens een toespraak aan zo’n zeshonderd gasten van het CIOnet-event voor.

Opvallend was dat de minister-president expliciet vermeldt dat Vlaanderen zeer sterk kijkt naar de technologie van Solid, het nieuwe project van Tim Berners-Lee, de oprichter van het World Wide Web. Solid staat voor Social Linked Data en zorgt ervoor dat gebruikers opnieuw volledig eigenaar worden van hun data met dus meer privacygaranties. Vlaanderen zou daar een voortrekkersrol in kunnen spelen.

Een van de gastsprekers op de bijeenkomst was Stijn Christiaans, mede-oprichter en cto van Collibra, de eerste Belgische unicorn. 'Vlaanderen kan een sterke rol spelen als het fors inzet op data, maar vanuit New-York bekeken is België veel te gefragmenteerd met teveel regeringen, teveel verschillende initiatieven, teveel verschillende instanties. Dat is jammer', aldus Christiaans. De grootste uitdaging van Collibra, dat vandaag zeshonderd medewerkers telt, is het aantrekken van vierhonderd nieuwe werknemers, dit jaar nog.

Nog op het event zijn er sterke toespraken van Lieven Mostrey, ceo van Euroclear die het heeft over blockchain dat ze niet zag als disrupter, maar wel als een technologie waar het veel onderzoek in steekt.  Bij Euroclear staat it voor 35 tot veertig procent van alle uitgaven.

De jaarlijkse prijs voor de beste presentie op een CIOnet-event overigen gaat dit jaar naar Gert Lemmens, directeur Information Technologies and Systems bij Borealis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-29T11:41:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.