Capgemini: Open data is goed voor de economie

Dit artikel delen:

Open data en het hergebruik van open datareeksen verhogen de efficiëntie, verlagen de kosten voor dienstverlening en helpen bij het behalen van sociale- en milieudoelstellingen. Dit blijkt uit een onderzoek van Capgemini Invent naar de toepassing van open data in opdracht van de Europese Commissie.

Deze studie is onderdeel van een reeks rapporten die sinds 2015 worden gepubliceerd over de wijze waarop open data economische waarde kan creëren. Het laatste rapport laat zien dat open data een snellere en eenvoudigere toegang tot meer informatie ontsluit, waardoor een betere besluitvorming mogelijk wordt. De verdere voordelen van open data zijn onder meer een toename van de transparantie en de verantwoordingsplicht van de overheid en tastbare sociale en economische voordelen voor burgers, bedrijven en het maatschappelijk middenveld.

De totale marktomvang van open data zal in een conservatief groeiscenario zowat 199,5 miljard euro bedragen in de EU tegen 2025. In een optimistisch scenario is dat 334,2 miljard. In hetzelfde optimistische scenario zullen er dan bijna twee miljoen Europeanen zijn die een job hebben dankzij open data. De waarde die door open data wordt gecreëerd, gaat verder dan alleen de financiële voordelen. Niet alleen helpen open data bedrijven en overheden om meer inkomsten te genereren met nieuwe diensten, of om kosten te besparen door efficiënter te werken, het kan ook helpen om levens te redden, tijd te besparen, het milieu te beschermen en de kennisoverdracht te verbeteren door middel van taaldiensten.

Een gemiste kans is wel dat er nog een grote hoeveelheid data die geschikt is om als open data te worden gepubliceerd, op dit moment nog niet openbaar is. Tegelijkertijd zijn veel datasets eenvoudigweg niet geschikt om in hun oorspronkelijke vorm openlijk beschikbaar te zijn, omdat ze vertrouwelijk zijn of persoonlijke gegevens bevatten, zoals medische dossiers, die geaggregeerd of geanonimiseerd moeten worden voordat ze kunnen worden gedistribueerd.

De Europese Unie lanceerde recent een portaal voor open data. Het portaal verzamelt informatie over de data die uit verschillende Europese landen beschikbaar worden gesteld. Nu bestrijkt het 35 landen, 82 catalogi, met links naar bijna 1 miljoen datasets in heel Europa en biedt het een verscheidenheid aan leermiddelen en open data-use cases.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-25T14:44:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.