Ook Vlaamse supercomputer bevecht corona

Dit artikel delen:

Het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) gaat extra rekenkracht ter beschikking stellen van onderzoekers die het coronavirus klein willen krijgen. Dat laat Vlaams minister van Economie Hilde Crevits weten.

De Breniac, de Tier-1 supercomputer van het VSC, is de snelste machine in Vlaanderen. Het VSC wordt beheerd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek en vijf Vlaamse universiteiten. De rekentuig staat in de lokalen van de KULeuven. De helft van de de rekencapaciteit van apparaat wordt gereserveerd over een periode van acht weken. Daarnaast kan er rekencapaciteit op lokale Tier-2-infrastructuur in andere universiteiten beschikbaar worden gesteld.

Met behulp van de supercomputer zou er sneller een oplossing voor corona kunnen gevonden worden. Denk hierbij aan het modelleren van moleculen die de basis zijn voor het ontwikkelen van een medicijn of aan het uitrekenen van epidemiologische modellen om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. ‘Daarom is het belangrijk om tijdens deze wereldwijde crisis onderzoekers en bedrijven de kans te geven om gebruik te maken van deze enorme rekenkracht’, zegt Crevits.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-25T09:38:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.