België mist Europese 5G-deadlines

Dit artikel delen:
5G

België heeft een Europese deadline gemist inzake 5G-veilingen. Dat schrijft De Tijd. Wanneer ons land dan eindelijk wel aan het veilingproces kan beginnen, is nog altijd niet duidelijk.

In 2017 schoof de Europese Commissie al 30 juni 2020 naar voren voor België als deadline voor een eerste 5G-veiling. Die deadline is uiteraard al gepasseerd. Een tweede deadline, tegen het einde van dit jaar, zal ook al zeker gemist worden, zo klinkt het bij telecomwaakhond BIPT.

Tijdens de twee veilingen zouden twee frequentiebanden verdeeld worden. De eerste, op een lage frequentie, moest dienen voor landelijke gebieden omdat de golven op die frequentie verder reiken. De tweede band, op een hogere frequentie, was bedoeld voor steden. De signalen reiken minder ver, maar hebben een hogere capaciteit.

Onze buurlanden steken België langs alle kanten voorbij. In Duitsland en Frankrijk zijn de lage-frequentiebanden al geveild. In Nederland loopt de veiling. Duitsland heeft al de tweede band op hogere frequenties toegewezen.

Door het Belgische getreuzel kan Europa ons land in gebreke stellen, maar het kan ook bedrijven tegenhouden om hier te investeren. Het BIPT waarschuwde daar eerder al voor en ook de Europese Commissie zegt bezorgd te zijn over hoe het dossier in ons land evolueert.

Het uitstel in de 5G-veiling komt door een conflict tussen de regio’s en de federale overheid. De veiling zal naar schatting zo’n achthonderd miljoen opbrengen. Bij de 4G-veiling werd een verdeelsleutel gehanteerd van 80/20, tachtig procent van het bedrag ging naar de federale overheid, twintig naar de regio’s. Maar ditmaal eisen de regio’s een groter deel van de opbrengst, iets waar het federale niveau niet van wil horen.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-01T10:06:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.