EU krijgt 19 supercomputer-projecten binnen

Dit artikel delen:
Europa

Voor zijn eerste onderzoeks- en innovatie-oproep heeft het European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) 38 projecten binnengekregen. Negentien daarvan zijn geselecteerd.

EuroHPC JU lanceerde in juli vorig jaar een tender met een budget van 55 miljoen euro Europees geld. De bedoeling was projecten binnen te krijgen die Europa zouden helpen om competitief te worden op het vlak van supercomputers.

Negen projecten gaan dieper in op het onderwerp ‘Extreme Scale Computing and data driven technologies’. Daarin moeten technologieën ontwikkeld worden voor toekomstige systemen die minstens een biljoen bewerkingen per seconde voltooien. De projecten gaan in op het energieverbruik van dergelijke systemen.

Vijf geselecteerde projecten kozen voor een ander onderwerp: ‘HPC and data centric environments and application platforms’. Hier ligt de focus op het ontwerpen van energie-efficiënte software voor hpc-systemen. Van de gekozen dossiers worden snel usecases en pilootprojecten verwacht.

De vijf laatste projecten gingen voor onderwerp drie: ‘Industrial software codes for extreme scale computing environments and applications’. Hiervoor moet software ontwikkeld worden voor supercomputers die een plaats krijgen in de Europese industrie. Er worden daarbij ook synergieën verwacht met bestaande oplossingen en opensource-projecten.

Het werk aan de geselecteerde projecten moet ten laatste op 1 januari volgend jaar beginnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-01T11:45:00.000Z Frederic Petitjean