EU krijgt 19 supercomputer-projecten binnen

Dit artikel delen:
Europa

Voor zijn eerste onderzoeks- en innovatie-oproep heeft het European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) 38 projecten binnengekregen. Negentien daarvan zijn geselecteerd.

EuroHPC JU lanceerde in juli vorig jaar een tender met een budget van 55 miljoen euro Europees geld. De bedoeling was projecten binnen te krijgen die Europa zouden helpen om competitief te worden op het vlak van supercomputers.

Negen projecten gaan dieper in op het onderwerp ‘Extreme Scale Computing and data driven technologies’. Daarin moeten technologieën ontwikkeld worden voor toekomstige systemen die minstens een biljoen bewerkingen per seconde voltooien. De projecten gaan in op het energieverbruik van dergelijke systemen.

Vijf geselecteerde projecten kozen voor een ander onderwerp: ‘HPC and data centric environments and application platforms’. Hier ligt de focus op het ontwerpen van energie-efficiënte software voor hpc-systemen. Van de gekozen dossiers worden snel usecases en pilootprojecten verwacht.

De vijf laatste projecten gingen voor onderwerp drie: ‘Industrial software codes for extreme scale computing environments and applications’. Hiervoor moet software ontwikkeld worden voor supercomputers die een plaats krijgen in de Europese industrie. Er worden daarbij ook synergieën verwacht met bestaande oplossingen en opensource-projecten.

Het werk aan de geselecteerde projecten moet ten laatste op 1 januari volgend jaar beginnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-01T11:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.