Chipvoorraad Huawei slinkt door Amerikaanse sancties

Dit artikel delen:
Huawei P40 Pro

Huawei zit bijna zonder chips om smartphones te maken. Dat meldt het persbureau AP. Het tekort is het gevolg van de handelssancties die de Amerikaanse overheid aan de Chinese smartphonebouwer oplegde. Huawei is op termijn gedwongen zijn chipproductie stil te leggen.

Sinds vorig jaar mag Huawei geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven waardoor zijn smartphones bijvoorbeeld verstoken blijven van Google-software. In mei werden de maatregelen nog eens aangehaald: toen mochten bedrijven wereldwijd geen gebruik meer maken van Amerikaanse technologie als ze componenten voor Huawei maakten.

Op die manier zal de productie van de eigen Kirin-chips half september stilvallen, omdat de bedrijven die die chips bouwen voor Huawei daarvoor Amerikaanse machines en technologie gebruiken.

‘Dit is een zeer groot verlies voor ons’, zei Richard Yu, de topman van Huawei’s consumentendivisie, tijdens een Chinese conferentie. ‘In de tweede ronde van de Amerikaanse sancties, hebben onze chipproducenten helaas slechts orders geaccepteerd tot 15 mei. De productie zal op 15 september sluiten. Dit jaar kan de laatste generatie van Huawei’s Kirin-high-end-chips zijn.’

Volgens Yu zal de smarthphoneverkoop van Huawei daardoor dit jaar lager liggen dan vorig jaar. Vorig jaar kon Huawei zo’n 240 miljoen apparaten afzetten. Huawei heeft zo’n 180.000 mensen in dienst en een jaarlijks r&d-budget van zo’n vijftien miljard dollar. Toch doet het bedrijf voor de eigenlijke productie van chips veelal nog beroep op onderaannemers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-10T11:11:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.