Vestager in hoger beroep om belastingmiljarden Apple

Eurocommissaris oneens met hoge rechtbank die belastingnaheffing afwees

Dit artikel delen:
Europa commissaris commissie

Margrethe Vestager

De Europese Commissie is het niet eens met een rechter die in juli een streep zette door een navordering van miljarden bij Apple. Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) vindt dat het techbedrijf de Ierse regering alsnog 13 miljard euro achterstallige vennootschapsbelasting moet betalen en gaat in hoger beroep.

Het hoger beroep wordt het volgende hoofdstuk in het slepende conflict tussen de Europese Commissie enerzijds en de Ierse regering en Apple anderzijds. In 2016 droeg Vestager de Ieren op om de misgelopen belastingmiljarden te vorderen bij Apple. Het bedrijf heeft in de Ierse stad Cork zijn Europese hoofdkantoor en betaalt volgens de eurocommissaris vrijwel geen vennootschapsbelasting. Dat zou duiden op ongeoorloofde staatssteun.

Voorgetrokken of niet?

De Ieren en Apple zijn het niet eens met de naheffing vanuit de Europese Commissie en willen dat deze van tafel gaat. Vorig jaar was hierover een hoorzitting bij het Europese Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg. Deze op-een-na-hoogste Europese rechtbank oordeelde afgelopen juli dat Vestager niet heeft aangetoond dat Apple door de Ierse belastingdienst is voorgetrokken en evenmin dat het voordeel 13 miljard euro bedroeg.

De eurocommissaris legt zich niet neer bij dit oordeel en gaat nu dus in hoger beroep bij het Europese Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instelling van de Europese Unie. De Deense politica vindt dat lidstaten die multinationals belastingvoordeel bieden die niet beschikbaar zijn voor hun concurrenten, oneerlijke concurrentie binnen de Europese Unie in de hand werken. Volgens haar moeten alle ondernemingen, groot en klein, op een eerlijk wijze belasting betalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-25T16:34:00.000Z Diederik Toet