Privacywaakhond ziet Vlaamse data liever niet op AWS

Dit artikel delen:
Cloud computing

Het is geen goed idee om gegevens van Vlaamse studenten op te slaan op de servers van Amazon. Dat zegt de Vlaamse Toezichtcommissie (VTC) in een advies aan de overheid. Volgens de VTC is die opzet allicht zelfs in strijd met de Europese privacywetten.

Drie Vlaamse agentschappen, het Departement Onderwijs en Vorming, het Agentschap voor Onderwijsdiensten en het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, hadden onlangs een advies aan de VTC gevraagd rond een plan om databanken te gaan opzetten en die onder te brengen bij Amazon Web Services. Die databanken zouden er voor moeten zorgen dat de drie agentschappen beter en efficiënter met elkaar samenwerken en zouden onder meer gegevens van studenten bevatten.

Het twaalf pagina’s lange rapport van de VTC is bepaald niet mals voor de hele opzet. Zo waarschuwt de Toezichtcommissie voor ‘enorme risico’s’ en wijst ze erop dat het verboden is om een grote hoeveelheid persoonsgegevens aan eenzelfde niet-Europese cloudspeler toe te vertrouwen. De gegevensbescherming in het land van de ontvanger is immers niet conform aan onze privacywetten. De data in kwestie gaat onder meer over studieresultaten en de taal van de leerlingen en studenten, gegevens die het VTC ‘kroonjuwelen’ noemt.

Het VTC wijst er ook op dat spelers als Amazon de data gebruiken voor ‘profilering’ en dat er een gevaar bestaat voor ‘vendor lock-in’. Verder schrijft ze dat het beheer van de encryptiesleutels bij Amazon ligt, iets wat nog meer vragen oproept. De VTC stelt in haar rapport (dat voorlopig een adviserende functie heeft) zelf enkele cloudspelers voor waarbij de data wel op Belgische grondgebied zou worden gehouden, zoals G-Cloud en VPC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-05T14:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.