Wallonië investeert in blockchain-fonds

Dit artikel delen:
Blockchain

Het Waalse overheidsfonds SRIW (Société Régionale d'Investissements de Wallonie) wordt een van de geldschieters van Tioga Capital. Tioga Capital is een investeringsfonds dat zich richt op beloftevolle Europese startups die zich met blockchain bezighouden. Het is de eerste keer in Europa dat een overheidsfonds zich met blockchain gaat bezighouden.

Tioga Capital werd vorige week formeel opgericht door jurist Olivier Lefebvre, tech- en blockchain-investeerder Michiel Lescrauwaet, private equity-investeerder Nicolas Priem en ondernemer Patrick Van de Mosselaer. Bij de investeerders vinden we onder meer verschillende families (Vlerick, De Clerck, Van Hool, Lhoist, ..), ondernemers als Stijn Bijnens (Cegeka) en Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay) en Bart Preneel, de cryptografiespecialist van de KU Leuven die mee de Coronalert-app op poten zette. Ook het Waalse SRIW, een van de grootste overheidsfondsen van ons land met ongeveer vier miljard euro onder beheer, is betrokken. SRIW participeert via haar dochterfonds Wing, dat gespecialiseerd is disruptieve technologie zoals ai en blockchain. 

Tioga had deze zomer aangekondigd om minstens tien miljoen euro op te halen en klokt nu af op veertien miljoen voor de eerste close. Een tweede bredere ronde volgt in de loop van 2021 om het fonds nog verder te laten opschalen.

Het Belgische team zorgt voor een primeur door als eerste een Europees overheidsfonds aan boord te halen. Dat is een hele prestatie, want zo een overheidsfonds is typisch eerder conservatief in haar investeringsbeleid. ‘In de VS hadden in 2019 de eerste institutionele investeerders reeds investeringsblootstelling opgebouwd aan blockchain technologie. Dit is begonnen met Yale, dat beheerd wordt door de legendarische David Swenson’ zegt Lescrauwaet. 

Yale

Yale was ook een van de eerste investeerders in het internet in de jaren 90. ‘Daardoor heeft het een kennisvoorsprong opgebouwd, die het duidelijk heeft verzilverd in de daaropvolgende jaren: het is het best presterende universiteitsfonds in de USA’, vult Van de Mosselaer aan. ‘Al snel volgden dan ook verschillende andere universiteitsfondsen (Harvard, Stanford,...) en intussen investeren in de V.S. ook reeds de eerste Amerikaanse pensioenfondsen in deze technologie.’

SRIW investeerde zelf ook al in blockchainbedrijven en heeft participaties in BeBlockchain en CV Trust. ‘Het laatste past die technologie toe in de wereld van de diploma’s en de certificaten om zo bijvoorbeeld vervalsingen tegen te gaan’, zegt Nicolas Dhaene van SRIW. ‘Geleidelijk aan zullen talloze andere portfolio-bedrijven ook blockchaintechnologie gaan gebruiken. Dankzij onze connectie met Tioga, kunnen we nu verderonze voorsprong uitbouwen in die technologie. En dit zowel wat betreft kennis als wat betreft onze contacten in die sector.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-14T13:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.