Chinese telco’s verliezen Amerikaanse beursnoteringen

Dit artikel delen:

Chinese telecombedrijven China Telecom, China Mobile en China Unicom raken binnenkort hun notering op de beurs van New York kwijt. Dat heeft beursorganisator New York Stock Exchange beslist. De schrapping komt er omdat de Amerikaanse regering investeringen in 31 bedrijven wil blokkeren die banden zouden hebben met het Chinese leger.

Het was de Amerikaanse president Trump die enkele maanden geleden besliste om beleggingen in verdachte Chinese bedrijven te verbieden. Volgens de president zou China immers zijn militaire macht op die manier kunnen uitbreiden met Amerikaans geld. 

De Chinese beursinstantie CSRC was ‘not amused’. ‘Het uitvoeringsbesluit, gebaseerd op puur politieke doeleinden, heeft de feitelijke situatie van de betrokken ondernemingen en de legitieme rechten van de wereldwijde investeerders volledig genegeerd en de marktordening ernstig geschaad’, zo schrijven de Chinezen in een mededeling. De CSRC wijst er verder op dat de drie bedrijven bijna twee decennia op de Amerikaanse beurs genoteerd staan, aan alle voorschriften voldoen en dat ook investeerders er geen problemen mee hebben. Operaties als deze beschamen het vertrouwen in de VS als internationaal financieel centrum, waarschuwt de CSRC.

Bovendien, zo zegt de CSRC, haalt de maatregel in de praktijk weinig uit. Een kleine twee procent van de aandelen van de Chinese telco’s zijn in New York genoteerd. De rest van het papier wordt via de beurs van Hongkong verhandeld. 

Na de bekendmaking van de schrapping, die volgende week ingaat, gingen de Chinese telco-aandelen stevig achteruit, met drie tot vijf procent. Joe Biden, de volgende president van de VS, zou de beslissing van Trump ongedaan kunnen maken, maar hij heeft nog niet op het incident gereageerd. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-04T10:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.