Recordtrafiek op internetknooppunt BNIX in 2020

Dit artikel delen:

Dirk Haex

Door de lockdown en de massale overschakeling naar thuiswerk registreerde BNIX, het Belgisch internetknooppunt beheerd door Belnet, op alle vlakken recordcijfers. In 2020 passeerde er bijna veertig procent meer trafiek langs de hub dan in 2019.

Concreet zag BNIX een gemiddelde van 220 gigabit per seconde (tegenover 160 Gbit/s in 2019) passeren in 2020. Op dinsdag 15 december 2020 rond 14.20 uur overschreed de trafiek bovendien de kaap van 600 gigabit per seconde. Nooit eerder in de eigen geschiedenis werd er zoveel internetverkeer op een moment uitgewisseld op BNIX. Nieuw is ook dat de pieken op het BNIX-platform zich afgelopen jaar vooral voordeden in de namiddag in plaats van ’s avonds, vooral vanwege het massale thuiswerk.

‘De coronacrisis en de daaraan gekoppelde digitale versnelling heeft het cruciale belang van BNIX als krachtig en stabiel data-uitwisselingsplatform extra in de verf gezet’, zegt Dirk Haex, technisch directeur bij Belnet. ‘De snelle en efficiënte uitwisseling van dataverkeer tussen internet serviceproviders (zoals Proximus, Telenet en VOO), contentproviders (zoals AWS en Microsoft) en hostingbedrijven (zoals Combell) heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de continuïteit van bedrijven en overheden en dus onze economie. En op privévlak stelt het iedereen in staat om via videoconferencing in contact te blijven met familie en vrienden en zich te vermaken via streaming, online-shopping en sociale media.’

BNIX verwelkomde in 2020 ook vier nieuwe participanten: Combell, Wordline, Proximus Luxembourg en Localitel brengen het totale aantal participanten op 57.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-22T10:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.