Ai-projecten VLAIO komen op kruissnelheid

Dit artikel delen:

De ai-projecten die eind vorig jaar door VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) werden geselecteerd, zijn op stoom. Bij de drie geselecteerde projecten is telkens Sirris betrokken, het collectief centrum van de technologische industrie.

VLAIO lanceerde eind vorig jaar een oproep tot het indienen van zogenaamde ICON-projecten (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek) om wetenschappers en industriepartners rond een bepaald onderwerp samen te brengen. Voor de oproep artificiële intelligentie werden drie projecten uit acht inzendingen geselecteerd. 

Het eerste project heet Conscious of Contextual Anomaly Detection for Complex Industrial Assets. Het mag op 2,4 miljoen euro steun rekenen. Het initiatief werkt rond het detecteren van abnormaal gedrag bij industriële machines en processen. Het vernieuwende aan dit onderzoek is de focus op context. In sommige contexten zijn bepaalde afwijkingen immers perfect te verklaren en niet alarmerend. Conscious wil met behulp van ai die alarmerende afwijkingen detecteren. Aan dit onderzoek nemen onder Skyline Communications, Duracell, Industrial Consulting Automation Research Engineering (I-care) – Yazzoom, Sirris, de KULeuven en de Universiteit Antwerpen deel. 

Een tweede project werd ATWI gedoopt (A Hybrid, Multi-Modal Methodology for Automatic Tool Wear Inspection) en kreeg 1,1 miljoen euro steun. Het doel van het ATWI is om gereedschapsslijtage bij metaalverwerkende processen te voorspellen en monitoren. Dat doet het project met camera’s op de apparatuur en sensoren om microtrillingen te meten. De methodes worden uitgewerkt met behulp van ai. Naast Sirris en de KULeuven nemen hier Exmore, Tisea en Melotte deel. 

Het derde project heet TRACY (Trace Analytcs) en zet technieken uit ai en machine learning in om alle data gegenereerd door industriële machines optimaal te benutten. Naast de data die gegenereerd worden door de sensoren op de machines, bestaan er immers ook data-logs. Die bevatten continue stromen heterogene data die zowel tekst, metrieken als statuscodes kunnen bevatten. Data-logs zijn moeilijker te lezen omdat ze niet dezelfde zijn voor alle toestellen en fabrikanten. TRACY bestudeert hoe de analyses van onbenutte logdata complementair kunnen zijn aan de analyses van sensordata. TRACY kreeg 1,5 miljoen euro steun en wordt opgezet door onder meer Sirris, Xeikon, Yazzoom en Datylon. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-03T09:18:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.