Verzadiging dreigt voor 4G in Brussel

Dit artikel delen:
GSM-mast antenne GSM

De Brusselse 4G-netwerken dreigen overbelast te geraken. Daarvoor waarschuwt telecomregulator BIPT. De oorzaak ligt in de strenge stralingsnormen in Brussel en de manier waarop ze worden gemeten, meldt Belga.

Het BIPT onderzocht zowel in Luik, Antwerpen als Brussel het risico op verzadiging van de bestaande 4G-netwerken. In Luik is er in sommige stadsdelen een verhoogd risico en in Antwerpen een gemiddeld risico. Met andere woorden: de situatie is er redelijk onder controle.

In Brussel is het risico een pak groter. In Brusselse wijken dreigen dit jaar tijdens piekmomenten al moeilijkheden om al het 4G-verkeer verwerkt te krijgen, met een minder goede dienstverlening voor de gebruikers tot gevolg. Een derde van de 4G-cellen in de stad dreigt kopje onder te gaan. 

De reden voor die verzadiging ligt in de strenge stralingsnormen die Brussel hanteert, in vergelijking met Vlaanderen en Wallonië. Maar ook de manier waarop de straling wordt gemeten, heeft zo zijn invloed. Straling wordt in Brussel ‘cumulatief’ gemeten. Dat wil zeggen dat de straling van 3G wordt opgeteld bij die van 4G, die op zijn beurt wordt opgeteld bij die van 5G. De twee andere gewesten meten elke nieuwe norm apart voor elke operator, waardoor de teller telkens op nul wordt gezet en de limiet minder snel wordt bereikt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-09T10:15:00.000Z Frederic Petitjean