Verzadiging dreigt voor 4G in Brussel

Dit artikel delen:
GSM-mast antenne GSM

De Brusselse 4G-netwerken dreigen overbelast te geraken. Daarvoor waarschuwt telecomregulator BIPT. De oorzaak ligt in de strenge stralingsnormen in Brussel en de manier waarop ze worden gemeten, meldt Belga.

Het BIPT onderzocht zowel in Luik, Antwerpen als Brussel het risico op verzadiging van de bestaande 4G-netwerken. In Luik is er in sommige stadsdelen een verhoogd risico en in Antwerpen een gemiddeld risico. Met andere woorden: de situatie is er redelijk onder controle.

In Brussel is het risico een pak groter. In Brusselse wijken dreigen dit jaar tijdens piekmomenten al moeilijkheden om al het 4G-verkeer verwerkt te krijgen, met een minder goede dienstverlening voor de gebruikers tot gevolg. Een derde van de 4G-cellen in de stad dreigt kopje onder te gaan. 

De reden voor die verzadiging ligt in de strenge stralingsnormen die Brussel hanteert, in vergelijking met Vlaanderen en Wallonië. Maar ook de manier waarop de straling wordt gemeten, heeft zo zijn invloed. Straling wordt in Brussel ‘cumulatief’ gemeten. Dat wil zeggen dat de straling van 3G wordt opgeteld bij die van 4G, die op zijn beurt wordt opgeteld bij die van 5G. De twee andere gewesten meten elke nieuwe norm apart voor elke operator, waardoor de teller telkens op nul wordt gezet en de limiet minder snel wordt bereikt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-09T10:15:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.