Vennootschap stichten kan voortaan digitaal

Dit artikel delen:
Notaris handtekening tekenen document

Wie aan de slag wil gaan als ondernemer hoeft zich niet meer fysiek te verplaatsen naar een notariskantoor. De oprichtingsakte kan op afstand worden getekend via videoconferentie.

Elk jaar worden in ons land ruim 32.000 vennootschappen opgericht, wat vaak een tijdrovende procedure was. Zo moest je tot voor kort nog steeds fysiek langsgaan bij de notaris om je handtekening te zetten onder de authentieke akte die nodig is om een vennootschap te kunnen oprichten. Vanaf 1 augustus hoeft de nieuwbakken ondernemer zich niet meer fysiek te verplaatsen naar een notariskantoor voor de oprichting van een vennootschap. Het verlijden van de authentieke akte kan nu via elektronische ondertekening tijdens een videovergadering met de notaris. Dit geldt voor alle rechtspersonen. Deze digitalisering kost de ondernemer niets extra.

Via de website StartMyBusiness.be kunnen de ondernemers alvast zelf de voorbereidingen doen. Via het platform kun je de gegevens invullen die de notaris en zijn medewerkers nodig hebben om de oprichtingsakte op te stellen. StartMyBusiness bevat ook informatie over de juridische aspecten van ondernemen. Inloggen kan via eID of Itsme.

Eerste in EU

België is trouwens het eerste land binnen de Europese Unie waar notarissen dit online aanbieden. Het is ook niet de eerste keer dat minister Van Quickenborne en Fednot samen een digitaal project realiseren. In 2006 was er al het zogenaamde eDepot, waarmee notarissen de oprichtingsakte via digitale weg konden neerleggen. Want wie in het verleden een bedrijf wou oprichten, moest drie maanden geduld uitoefenen en zich door de administratieve mallemolen wurmen. De minister was toen staatssecretaris voor Administratie Vereenvoudiging.

‘We zetten ook in op samenwerking met andere beroepen, denk maar aan het digitale effectenregister eStox ontwikkeld samen met de accountants’, zegt Jan Sap, directeur-generaal van Fednot. ‘In 2018 maakte het grote publiek kennis met de online verkoop van vastgoed via Biddit. Eind vorig jaar zag de digitale kluis Izimi het licht. Digitalisering zal zeker een prioriteit blijven voor Fednot.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-02T10:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.