BIPT treedt op tegen 'ongelimiteerde' telecom

Dit artikel delen:

De Belgische telecomwaakhond BIPT neemt maatregelen na een onderzoek over het ‘ongelimiteerd’ data-aanbod van telecombedrijven. Zo blijken ‘unlimited’ formules in de praktijk wel degelijk op hun limieten te stuiten.

Het BIPT deed een onderzoek omdat er abonnementen de ronde doen die ‘ongelimiteerd’ mobiel internet aanprijzen. Die commerciële term is dikwijls misleidend voor de consument. Want in de praktijk gelden doorgaans wel beperkingen, oppert de telecomtoezichthouder. Het bericht staat in de krant Le Soir.

Fair use policy

Bij de meeste aanbiedingen gaan gepaard met een zogenaamde 'fair use policy'. Die stelt dat de geabonneerde na het overschrijden van een verbruiksplafonds zonder kosten kan blijven surfen, maar wel tegen een veel lagere snelheid. Wil je op dezelfde snelheid verder surfen, dan moet je bijbetalen.

Bovendien variëren dergelijke data-plafonds van operator tot operator. Bij Mobile Vikings is die limiet al bereikt bij twintig gigabyte, bij Orange (Go Unlimited) is dat dertig.

Tien procent

De Belgische telecomwaakhond overlegt nu met de telecomaanbieders over een striktere definitie van de benaming ‘ongelimiteerd’ of ‘unlimited’. Een operator zal aan enkele voorwaarden moeten voldoen om nog het woord ‘ongelimiteerd’ te gebruiken. 

De belangrijkste maatregel hierbij lijkt de ‘tienprocentregel' te worden. Zo mag een beperking niet geactiveerd worden bij meer dan tien procent van de gebruikers van het tariefplan. Is dat wel het geval, dan moet de operator die beperking laten vallen óf de term ‘ongelimiteerd’ uit zijn marketingcommunicatie verwijderen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-11T11:31:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.