Defensie werkt aan autonome cybermacht

Dit artikel delen:
Soldaten

Ter land, ter zee en in de lucht, maar binnenkort ook in cyberspace. Zo gaat Defensie de komende jaren een autonome cybercomponent uitbouwen.

Defensie wil in ons land de komende jaren zelf een component cyberveiligheid uitbouwen, die naast de klassieke diensten als land-, de zee- en de luchtmacht moet staan. Dat bericht is bevestigd door het ministerie van Defensie.

‘Het klopt dat Defensie de komende jaren een cybercomponent zal uitbouwen, om ons land en haar kritieke instellingen beter te kunnen beveiligen tegen indringers’, vertelt Cédric Maes, woordvoerder van Defensie Ludivine Dedonder aan Computable.

Specialisten

Dat er sprake is van driehonderd specialisten die specifiek voor deze cybermacht actief zullen zijn, dat wil de woordvoerder evenwel niet bevestigen. ‘Uit veiligheidsoverwegingen wordt niet gecommuniceerd over het aantal personeelsleden van die toekomstige component’, klinkt het. 

Hoeveel het er ook zullen zijn, het wordt een behoorlijke uitdaging voor Defensie om security-experts aan te trekken (en te houden). Want deze specialisten zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Budgetten

Defensie was een van de partijen die onlangs werd vermeld in het document ‘Cybersecurity strategie België 2.0’ van het CCB (Centrum voor Cybersecurity België). Alleen was toen nog niet duidelijk om hoeveel budget het zou gaan. 

Door de recente federale begrotingsopmaak is er hier nu meer klaarheid over. Zo blijkt cybersecurity een van de prioriteiten en wordt er 155 miljoen euro voor vrijgemaakt. Dat bedrag zou verdeeld worden tussen Defensie (73 miljoen euro), e-Health (64 miljoen euro) en Buitenlandse Zaken (18 miljoen euro).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-19T11:30:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.