EU wil overname ARM door Nvidia onderzoeken

Dit artikel delen:
Europa commissaris commissie

Margrethe Vestager

De Europese Commissie gaat een onderzoek openen naar de overnameplannen van Nvidia voor de Britse chipdesigner ARM. Nvidia wil veertig miljard dollar op tafel leggen voor ARM. Ook Britse en Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben laten weten de deal onder de loep te nemen.

Volgens de Commissie zijn er bezorgdheden dat de overname van ARM zou kunnen leiden tot minder innovatie, minder keuze en hogere prijzen in de halfgeleiderindustrie. Daarnaast zou de overname er ook toe kunnen leiden dat rivalen van Nvidia geen toegang meer krijgen tot de technologie van ARM. 

Nvida kondigde vorig jaar aan dat het een overeenkomst had met het Japanse Softbank om ARM van over te nemen voor veertig miljard dollar. Nvidia beloofde daarbij dat ARM als een aparte divisie blijft opereren, dat het de r&d-inspanningen van het bedrijf zou ondersteunen en dat alle producten voor alle klanten beschikbaar zouden blijven. 

Die belofte is belangrijk voor alle smartphoneproducenten ter wereld, want allemaal gebruiken ze chipontwerpen van ARM, inclusief Apple en Samsung. ‘Hoewel Arm en Nvidia niet rechtstreeks met elkaar concurreren, is de intellectuele eigendom van ARM een belangrijke input in producten die concurreren met die van Nvidia, bijvoorbeeld in datacenters, de auto-industrie en in internet of things’, zegt EU-commissaris Margrethe Vestager in een verklaring. ‘Uit onze analyse blijkt dat de overname van ARM door Nvidia zou kunnen leiden tot een beperkte of verslechterde toegang tot de intellectuele eigendom van ARM, met verstorende effecten op veel markten waar halfgeleiders worden gebruikt.’

Nvidia heeft gereageerd op het voornemen om de deal te onderzoeken. ‘We werken nauw samen met de Europese Commissie tijdens het regelgevingsproces’, aldus een woordvoerder. ‘We kijken uit naar de mogelijkheid om hun aanvankelijke zorgen weg te nemen en aan te tonen dat de transactie zal helpen ARM te versnellen en concurrentie en innovatie te stimuleren, ook in de EU.’

De Europese Commissie heeft tot 15 maart de tijd om de overname eventueel te blokkeren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-29T10:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.