Nog zeker tot 2032 zonder extra kosten roamen in EU

Dit artikel delen:

De huidige regels waarbij gsm-gebruikers gratis kunnen roamen in de verschillende landen van de Europese Unie zullen nog tot zeker 2032 gelden. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

De huidige regels lopen af in juni volgend jaar, maar de Commissie heeft ze dus met tien jaar verlengd. De nieuwe regels worden ook uitgebreid met nieuwigheden. Zo mogen consumenten in het buitenland ervan uit gaan dat ze dezelfde netwerksnelheid en -kwaliteit zullen krijgen als in hun thuisland. Als dat niet zo is, moet de operator hen daarvan op de hoogte stellen. Als ze bijvoorbeeld thuis betalen voor 5G, moeten ze dat ook in het buitenland krijgen. 

Een ander aanpassing is dat consumenten geïnformeerd moeten worden wanneer ze extra moeten betalen omdat ze uit het buitenland bellen. Dat is soms het geval als ze bijvoorbeeld de helpdesk van hun verzekeringsmaatschappij moeten contacteren. Ook wanneer klanten de (duurdere) netwerken gebruiken op een vliegtuig of boot (de zogenaamde non-terrestrial-netwerken) moet hen dat duidelijk worden gemaakt.

In de nieuwe roamingverordening worden ten slotte ook lagere wholesale-tarieven vastgesteld. Dat zijn kosten die door mobiele exploitanten onder elkaar worden aangerekend in ruil voor toegang tot netwerken. Voor data gelden er vanaf volgend jaar een plafond van twee euro per gigabyte. Tegen 2027 moet dat geleidelijk dalen naar een euro. Ook voor spraak en sms gaan de maximumprijzen naar beneden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-09T10:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.