Kwestieuze Frank Robben trekt zich terug uit GBA

Dit artikel delen:
Frank Robben, CEO van Smals

Topambtenaar Frank Robben stapt op uit de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA, de vroegere Privacycommissie). Dat schrijft onder meer Le Soir. Met het vrijwillig ontslag wil Robben vermijden dat België door Europa gedagvaard wordt, zo zegt hij.

De Europese Commissie had al langer een probleem met Robben omdat hij verschillende petjes op heeft. Hij is (onder meer als topman van Smals) bij heel wat digitale projecten van de overheid betrokken, zoals het e-health-platform, en de technische machine achter het coronacontactonderzoek. Daarnaast is hij extern lid van het Kenniscentrum van de GBA en moet hij oordelen over hoe dit soort initiatieven omgaan met privacy. Rechter en advocaat tegelijk, dus. 

Voor Europa is dat een inbreuk op de onafhankelijkheid van de GBA, omdat sommige leden niet 'vrij van invloed van buitenaf' zijn. Ze kwam daarom met een ‘inbreukprocedure’ tegen de Belgische staat. Daarbij lekte uit dat vooral Robben geviseerd zou worden.

Robben zelf zegt in zijn ontslagbrief dat hij altijd in ‘volledige onafhankelijkheid’ heeft gewerkt en opstapt omdat hij wil vermijden dat België voor het Europese Hof van Justitie belandt. ‘In de voorbije jaren heb ik gevochten voor een krachtige bescherming van onze privacy, in een verantwoord evenwicht tussen alle grondrechten. Ik heb dit altijd gedaan in totale onafhankelijkheid’, zegt Robben in een persmededeling. ‘Ik betreur de verkeerde voorstellingen die in de publieke opinie hierover zijn gerezen. Ik kan mezelf niets verwijten en blijf bezorgd om de toekomst van de GBA. Tegelijk wens ik echter België niet gedagvaard te zien voor het Europees Hof van Justitie omwille van een vermeend gebrek aan onafhankelijkheid van de GBA.’

De bal in de zaak-Robben begon vorig jaar in juni te rollen. Toen werden twee anoniemen klachten ingediend bij Europees commissaris Didier Reynders over de te nauwe banden van vier leden van de GBA met de Belgische regering. Die zijn nu allemaal opgestapt. Daar was ook KULeuven-professor Bart Preneel bij. Hij nam eerder al ontslag. Net als Robben heeft ook hij elk belangenconflict ontkend. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-08T10:11:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.