Agoria tevreden met Europese Chips Act

Dit artikel delen:

De technologiefederatie Agoria verwelkomt de Chips Act waarmee de Europese Commissie Europa weerbaarder wil maken in de globale chip aanvoerketens. ‘Chips zijn het alfa en omega van de digitale economie en cruciaal voor het welslagen van de digitale en groene transformatie de komende decennia’, klinkt het.

De Chips Act heeft als doel de Europese productie van chips te verviervoudigen, om zo van tien procent aandeel vandaag tot twintig procent marktaandeel te evolueren in 2030. Het programma belooft elf miljard euro extra geld voor onderzoek en ontwikkeling van nu tot 2030. Dit boven op de dertig miljard euro die al voorzien is in investeringsprogramma’s zoals NextGenerationEU en Horizon Europe. De Chips Act wil ook het Europese halfgeleider-ecosysteem en daardoor de volledige industrie concurrentiëler maken door het ontwikkelen van innovatieve producten voor de Europese burgers.

Agoria onderschrijft eveneens de strategische doelstelling van de Chips Act om structureel bij te dragen aan de groene transitie. De CO2-voetafdruk van de ict-sector bedraagt zo’n twee procent. Onderzoek en ontwikkeling van energiezuinige chips voor elektrische wagens (twee keer meer chips dan andere wagens), datacenters (2,7 procent van wereldwijd energieverbruik) en digitale toepassingen in het algemeen moeten de doelstellingen van de Green Deal haalbaar blijven maken ondanks de versnelde digitalisering.  

De vraag naar chips zal blijven toenemen, maar er zijn nu al tekenen dat de wereldwijde aanvoerketens zich reorganiseren. Een nieuwe chipfabriek bouwen neemt minimum drie jaar in beslag en kost vijftien miljard euro. De investeringen gebeuren dus best met een perspectief van minimum vijf jaar en gedreven vanuit de (toekomstige) marktvraag, zegt Agoria. Qua marktsegmenten denkt de federatie aan zelfrijdende, elektrische wagens, slimme energiegrids, 5G en zelfs al 6G-netwerken, iot in de maakindustrie en gezondheidstoepassingen.

Aanvoerketens

De aanvoerketens van microchips zullen altijd een zeer internationaal gebeuren blijven, aldus de federatie. Het komt er voor Europa op aan om wereldleider te worden in welgekozen marktsegmenten en toepassingen. Belangrijk daarbij is om te vertrekken van de sterktes van de Europese industrie, niet alleen bij de productie maar vooral ook bij de chipdesign en -integratie in toekomstgerichte applicaties en sectoren. Door leider te worden in goedgekozen segmenten, versterkt Europa ook de onderhandelingspositie om de aanvoerketens vanuit Azië beter te garanderen voor alle segmenten.

Daarbij moet ook een ‘subsidiewedloop’ tussen verschillende landen vermeden worden. Europa kan enkel zijn plaats in de wereld versterken door een Europese samenwerking op alle vlakken, ook op vlak van financiering. Het gaat daarbij trouwens ook om meer dan chips alleen. Onderzoek, geavanceerd chipdesign, chipproductie en applicatie-integratie moeten deel uitmaken van een geïntegreerd Europees ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen zoals Imec in Leuven, Leti in Frankrijk en Fraunhofer in Duitsland. 

België kan daarbij een doorslaggevende rol spelen, zegt Agoria. ‘De laatste tien jaar heeft zich ook een industrieel weefsel van chip design bedrijven en scale-ups ontwikkeld zoals Ansem, BlueIce, easics, ICsense, OnSemi, Luceda photonics, Silex Insight, Sofics, TUSK IC,… We beschikken over sterke industriële spelers in telecom met Ericsson, Nokia,  Bell Labs en in de automobielindustrie met onder meer Melexis en talrijke spelers in de biotechnologie en gezonheidstechnologie.’

Gezocht: talent

Het komt er nu op aan voor onze overheden om een zo gunstig mogelijk klimaat te ontwikkelen. Programma’s rond onderzoek, ontwikkeling en innovatie met kennisinstellingen en industrie, aantrekken en versneld opleiden van talent en ondersteunen van de nodige infrastructuur voor de pilootlijnen zijn belangrijke elementen waar de overheden onze industrie kunnen helpen verankeren en toekomstige investeringen aantrekken. Maar bovenal kan de Chips Act slechts slagen als er de komende tien jaar voldoende talent zal zijn om de investeringen om te zetten in toegevoegde waarde. De grootste uitdaging voor de technologische sector is vandaag al het grote tekort aan beschikbaar talent. Agoria roept de overheden dan ook op om versneld werk te maken van het opleiden en omscholen van talent, aantrekken van buitenlands talent en gunstige socio-economische investeringsvoorwaarden, zoals het behoud van de aftrek van de bedrijfsvoorheffing voor activiteiten in onderzoek en ontwikkeling. Zonder voldoende beschikbaar talent dreigt de Chips Act dode letter te blijven voor ons land, vreest Agoria.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-09T09:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.