Rechterlijke databank van 6 miljoen begin 2023 gereed

Dit artikel delen:

Volgend jaar komt er een online-databank met alle rechterlijke uitspraken. Die databank moet ook mogelijkheden bieden in functie van analyse en big data. Met de aanleg is zes miljoen euro gemoeid.

De databank met de jurisprudentie is een project waar een aantal ministers van Justitie zich flink op hebben miskeken. Vandaag blijkt het lastig om specifieke vonnissen en arresten terug te vinden, waardoor rechters moeilijk gelijkaardige zaken en strafrechtelijke feiten kunnen consulteren.

Ook om een andere reden lijkt deze databank noodzakelijk. Door een wijziging in de grondwet moeten rechters niet meer hun volledige oordeel voorlezen, maar enkel de essentie. Al staat daar tegenover dat de volledige tekst in een publiek toegankelijke databank worden opgenomen.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) belooft dat deze databank begin volgend jaar realiteit wordt, schrijft De Standaard. Zo keurde de ministerraad onlangs het wetsontwerp daarover goed, nadat de regering in februari al een openbare aanbesteding voor de verwezenlijking ervan had uit­geschreven.

De databank zou zes miljoen euro kosten. Een stuurgroep met heel wat leden van de rechterlijke macht zelf moet ertoe leiden dat de magistratuur volop betrokken is bij het project. Ter vergelijking: het voormalige it-project Phenix met Unisys, dat een stille dood stierf, zou eerder al 28 miljoen euro zijn verloren gegaan.

Big data

In een eerste fase wordt de databank toegankelijk voor magistraten en partijen die betrokken zijn bij een bepaald dossier. Bepaalde uitspraken, zoals van het Hof van Assisen; zouden van bij de start voor iedereen beschikbaar zijn. In een volgende fase worden álle rechterlijke uitspraken voor het brede publiek toegankelijk en doorzoekbaar, te beginnen met de nieuwe uitspraken.

Komt iedereen die iets mispeutert heeft met naam en toenaam op internet? Toch niet. Namen zullen niet geanonimiseerd maar gepseudonimiseerd worden, zodat het wel nog mogelijk is om te weten komen of iemand eerdere daden heeft gepleegd.

In functie van technologie zijn er mogelijkheden, want zo’n doorzoekbare databank opent de deur naar grootschalige data-analyses. Bedrijven gespecialiseerd in data-analyse of big data zouden zo automatisch de slaagkans van bepaalde procedures ­kunnen berekenen. Gelijkaardige zaken zijn namelijk terug te vinden. Of hoe Justitie een groeidomein kan worden voor data-analyse.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-04T10:53:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.