Doccle en Digitaal Vlaanderen werken aan datakluis

Dit artikel delen:
Cloud security

Elke burger krijgt in de komende maanden een persoonlijke datakluis waar hij of zij overheidsgegevens en gegevens van partijen, aangesloten bij de digitale documentendienst Doccle, kan beheren. Daarvoor hebben Digitaal Vlaanderen en Doccle een samenwerking gesloten.

De samenwerking is onderdeel van een nieuw platform van persoonlijke datakluizen dat Digitaal Vlaanderen bouwt in het kader van de oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf verderop dit jaar. Beide partijen hebben een complementair aanbod, waardoor de persoonlijke datakluizen met publieke en private data voor burgers nuttig beginnen te worden, stellen de kersverse partners.

Met dit initiatief zegt de Vlaamse overheid het vertrouwen bij burgers en bedrijven te willen vergroten om hun data te delen doordat ze er meer controle over uitoefenen en de data veilig gestockeerd staan.

Deze zomer zal elke Vlaming zijn persoonlijke datakluis kunnen activeren via Mijn Burgerprofiel. Om de voordelen van deze kluis tastbaar te maken, gaat Digitaal Vlaanderen actief samenwerken met private en publieke partners om de kluis zo nuttig mogelijk te maken voor gebruikers, op een veilige manier. Zoals bijvoorbeeld het delen van je diploma als je bij een werkgever solliciteert of het delen van bepaalde overheidsattesten.

Vaak stellen zich hier ook privacy- en veiligheidsrisico’s omdat er te veel data gedeeld worden, onnodig bewaard of onveilig via mail doorgestuurd. Later dit jaar plant de Vlaamse overheid de oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf: een vertrouwde en neutrale tussenpersoon die waakt over de privacy van de burgers.

Doccle claimt het grootste platform voor digitale administratie in België te zijn. Zo'n 2,5 miljoen Belgen ontvangen, behandelen en bewaren documenten bij deze digitale dienst. Doccle gaat de komende maanden naast documentenkluizen de stap zetten naar gestructureerde data: gegevens die hergebruikt kunnen worden door de burger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-21T11:53:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.