Defensie voert Huawei-routers af

Dit artikel delen:

Het Belgisch leger dankt uit vrees voor cyberspionage driehonderd routers van de Chinese fabrikant Huawei af. En dat lijkt nog maar het begin van de queeste tegen Chinese apparatuur bij de Belgische overheid.

Bij Defensie is er ongerustheid over onder meer Chinese netwerkapparatuur, en meer bepaald een driehonderdtal routers van Huawei. Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) gaf daarop begin juni de legerleiding opdracht de routers van deze fabrikant uit voorzorg buiten dienst te nemen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Hiermee voegt Defensie de daad bij het woord, want deze apparatuur zou worden verbannen en vervangen.

De verwachting is bovendien dat nog meer Chinese technologie aan de deur wordt gezet, zeker nu België China ook officieel heeft beschuldigd van ingrijpende cyberaanvallen op zowel het netwerk van Defensie als Binnenlandse Zaken.

Camera's

"Bij andere overheidsdiensten komen dan weer Chinese bewakingscamera’s in het vizier"

Maar het gaat niet alleen om Defensie, en ook niet alleen om routers. Bij andere overheidsdiensten, zoals Binnenlandse Zaken en Justitie, komen dan weer Chinese bewakingscamera’s in het vizier. Zo wordt bekeken of deze camera’s wel in dienst kunnen worden gehouden.

Reden zijn rapporten en adviezen van zowel de VS als van Europa waarin wordt gewaarschuwd voor het risico dat de Chinese overheid, via ingeburgerde Chinese technologie, bedrijven en overheden bij ons kan bespioneren. De vrees situeert zich ook lokaal, want ook steden als Kortrijk en Hasselt deden om dezelfde reden de aankoop van Chinese bewakingscamera’s teniet.

Opvallend is dat er duidelijk actie wordt genomen tegen Chinese technologie. Maar als het gaat om Russische technologie, of technologie van Russische origine zoals van Kaspersky Labs, is er tot dusver nog geen overeenstemming of duidelijk advies.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-20T12:10:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.