BIPT geeft 'nalatige' Telenet forse boete

Dit artikel delen:
Boete

De Belgische telecomregulator BIPT heeft Telenet een boete van 190.000 euro opgelegd nadat een van hun datacenters stormschade opliep. Ook zou het betreffende gebouw van het telecommunicatiebedrijf onvoldoende zijn beveiligd.

Het BIPT wil hiermee naar eigen zeggen een signaal geven dat operatoren moeten waken over de veiligheid van (hun) kritieke infrastructuur. ‘Het gaat hier om een groot knooppunt dat heel wat Vlaams internetverkeer regelt’, aldus BIPT-woordvoerder Jimmy Smedts in de kranten van Mediahuis. Telenet heeft in deze niet gehandeld als een ‘goede huisvader’. Volgens het BIPT is het de eerste keer dat de telecomregulator dergelijke boete oplegt.

Het is niet duidelijk waar die infrastructuur zich precies bevond en wat de schade precies inhield. Over de timing en aanleiding is wel meer geweten. Zo zou volgens het BIPT die schade het gevolg zijn van storm Eunice in februari eerder dit jaar. Het ging om een tent die de infrastructuur moest beschermen die dreigde weg te vliegen, wat impact zou kunnen hebben gehad op de werking van het datacenter. In elk geval zou het hebben gegaan om een onveilige situatie.

Onbevoegden

Het zijn feiten waar het BIPT zich naar eigen zeggen op kan beroepen om een boete op te leggen. Waken over de ‘integriteit’ en ‘veiligheid’ in deze omstandigheden staat expliciet vermeld in de telecomwet. Daarin heeft men het over ‘beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren’. Bovendien bleek dat daags na de feiten met de storm, tijdens een controle van het BIPT, het gebouw onvoldoende beveiligd was, waardoor onbevoegden gewoon zouden kunnen binnenwandelen.

Een boete voor dergelijke overtredingen is een primeur. In het verleden vaardigde het BIPT nog wel boetes uit aan telecomoperatoren. Twee jaar geleden ging het bijvoorbeeld om een boete van 150.000 euro aan Proximus en van 88.782 euro aan Telenet. Toen wegens niet-naleving van de reglementering inzake voorafgaande identificatie van de eindgebruikers van prepaidkaarten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-02T11:54:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.