Bestuurders liggen wakker van ‘Uberisering’

54 procent van de directieleden verwacht binnen nu en twee jaar stevige concurrentie van buiten de eigen sector. Als voornaamste trends worden de convergentie tussen de verschillende sectoren genoemd. Daarnaast verwachten ze dat de meest performante bedrijven steeds meer zullen focussen op cognitieve technologie. Dat is de conclusie van een recent rapport van IBM. Meer dan 5200 ceo’s, cfo’s, cio’s en andere directieleden werden bevraagd.

Bridget van Kralingen, senior vice president bij IBM Global Business Services ziet performante bedrijven inspelen op disruptieve ontwikkelingen via cognitieve systemen die zelf kunnen denken en leren. Directieleden van de meest performante bedrijven zijn een kwart meer geneigd om te focussen op cognitieve technologie, dan bedrijven die minder goede cijfers optekenen.

Onverwacht gevaar

De grootste bedreiging voor bedrijven kwam vroeger van een concurrent die een beter of goedkoper product op de markt bracht. Vrijwel elke organisatie kon hier snel en relatief simpel op inspelen door zijn strategie te wijzigen. Vandaag zorgen start-ups met compleet nieuwe businessmodellen voor angstzweet bij klassieke spelers. Zij zijn weinig flexibel en torsen vaak een logge infrastructuur mee.

'De grootste bedreiging zijn nieuwe concurrenten die nog niet als concurrent worden gezien', zegt Piotr Ruszowski, cmo bij Mondial Assistance.

Gebruik input van klanten

Veel van de geïnterviewde CxO’s gaven toe dat ze het moeilijk vinden om in te schatten wat de toekomst zal brengen. Toch gebruikt slechts de helft van hen klantenfeedback als middel om nieuwe trends en technologieën te identificeren.

De meeste CxO’s verwachten dat hun organisaties op een andere manier met consumenten zullen omgaan. 66 procent verwacht met klanten op een persoonlijke, individuele manier om te gaan. 81 procent plant meer digitale interactie.

'We denken dat we sterker zullen afhangen van partnerschappen en dat we zullen innoveren door te luisteren naar onze klanten zodat we samen oplossingen kunnen bedenken', zegt David Mills, ceo bij Ricoh Europe.

Rol en risico’s van technologie

Alle bevraagden zien technologie als de meest impactvolle factor op hun bedrijven. Cloud computing, mobiele technologie, het 'internet der dingen' en cognitive computing zien ze als gamechangers in de bedrijfswereld.

Verder werd ook nog de ict-beveiliging als voorname zorg aangehaald.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-09T09:27:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.