ISACA benoemt vijf veiligheidstrends voor 2016

Vakorganisatie Information Systems Audit and Control Association (ISACA), onderzocht de belangrijkste informatieveiligheidstrends voor het nieuwe jaar. Vooral slimme mobiele toestellen en cloud computing staan in het vizier van cybercriminelen. Via het onderzoeksprogramma Cybersecurity Nexus (CSX) identificeerde ISACA de vijf belangrijkste trends voor 2016.

1. Ransomware voor slimme, mobiele en medische toestellen

Het gebruik van het Internet of Things (IoT) in professionele omgevingen zal verviervoudigen tegen 2020. Er zullen dan meer dan 5 miljard toestellen verbonden zijn met het internet. Dit betekent concreet dat mobiele en draagbare toestellen, medische en klinische toestellen, spelconsoles en smart home-toestellen almaar meer worden blootgesteld aan cyberrisico’s. Bijna 75 procent van de deelnemers aan een onderzoek van ISACA meent dat hun organisatie gehackt kan worden via het IoT.

Voornamelijk ransomware wordt een populaire methode van hackers. Ransomware is een criminele software die de toegang tot een toestel blokkeert totdat de hacker losgeld heeft ontvangen. Het aantal kmo’s dat ook effectief losgeld betaalde steeg van 3 procent in 2012 naar 41 procent in 2015 en dit percentage zal blijven toenemen. ‘We merken niet alleen meer cyberaanvallen, maar ook de methodes en de doelwitten van hackers veranderen’, zegt Marc Vael, voorzitter van ISACA België.

2. Hackers viseren cloudleveranciers

Aangezien meer en meer bedrijven hun digitale gegevens naar een cloudoplossing verhuizen, vormen de cloudleveranciers in 2016 het meest gegeerde doelwit voor cybercriminelen. Volgens een Amerikaans onderzoek probeert 76 procent van it-verantwoordelijken duidelijk te maken aan collega’s dat het geen goed idee is om consumentgerichte cloudoplossingen te gebruiken voor professionele doeleinden.

3. Nieuwe generatie IT-gebruikers meer bezorgd om inbreuken

Vooral generation Y, geboren tussen 1980 en 2000, is meer bezorgd om privacy. In 2015 zijn er veel geslaagde hackings geweest waarbij cybercriminelen privéinformatie via het internet vrijgaven. De generatie gebruikt steeds meer draagbare it-toestellen en andere internettoestellen. Deze zijn blootgesteld aan meerdere cyberrisico’s. Hierdoor zijn millennials voorzichtiger bij het gebruik van apps en willen zich ervan verzekeren dat hun gegevens privé blijven. Privacy wordt in 2016 dus een belangrijk thema, mede door de veranderende Europese wetgeving.

4. Mobiel bankieren onder vuur

Door het groeiende aantal mobiele en draagbare toestellen, maken hackers gebruik van nieuwe technieken zoals malvertising. Dit zijn valse advertenties die criminele software bevatten. Bijna 90% van de betrokken deelnemers aan een onderzoek van ISACA verwacht in 2016 een forse toename van hackingpogingen op systemen voor mobiel bankieren.

5. Cybersecurity expert wordt een topjob

Een aanhoudend probleem in informatieveiligheid in 2016 is tekort aan cybersecurityexperts en -specialisten. Uit onderzoek van ISACA blijkt dat minder dan 25 procent van de sollicitanten voor cybersecurityvacatures voldoet aan de gevraagde kwalificaties. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-08T14:44:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.