IT’er verkiest mobility boven cybersecurity

Dit artikel delen:
BYOD

Bijna de helft van Belgische it-beslissingsnemers (43 procent) verkiest voordelen van een mobiele business boven potentiële risico’s met betrekking tot beveiliging van data. Dat blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, uitgevoerd in opdracht van virtualisatie-reus VMware. Hiervoor werden zeventienhonderd it-beslissers en 3500 werknemers uit de EMEA-regio ondervraagd.

Het onderzoek toont aan dat 81 procent van de Belgische it-beslissers stelt dat het hun werknemers zijn, die aandringen op meer mobiliteit. Bijna een kwart van de Belgische werkvloer (23 procent) denkt dat een gebrek aan mobiliteit tot verminderde productiviteit leidt. Tegemoetkomen aan de vraag naar meer mobiliteit betekent dat teams zo Agile als mogelijk ingericht moeten worden. Organisaties moeten dit echter zien te realiseren zonder de controle over de beveiligingsprocessen te verliezen.

Druk van bovenaf

De druk om de productiviteit te verhogen wordt van bovenaf gevoeld. Bijna een op de vijf van de Belgische werknemers overtreedt regelmatig de mobiele regelgeving van de organisatie om productiever te kunnen werken. Daarnaast zegt 32 procent van de Belgische it-leiders dat de directie druk op hen uitoefent om toegang te krijgen tot bedrijfsdata vanaf hun eigen mobiele apparaten, ook als dit in strijd is met het bedrijfsbeleid.

Het verstrekken van toegang is de basis van het probleem. Zo is een derde van de Belgische it-leiders bezorgd over het mogelijke security-risico dat ontstaat wanneer werknemers vanaf hun eigen apparaten werken. 40 procent geeft daarbij aan dat dit de grootste kwetsbaarheid is voor een cyberaanval.  

Mobiel bedrijfsbeleid onbekend

Een deel van de Belgische medewerkers geeft toe minder strikt te zijn in het beschermen van data op zakelijke apparaten vergeleken met data op persoonlijke apparaten. 28 procent van hen geeft aan meer zorg te besteden aan het veilig houden van data op hun eigen apparaten dan informatie op zakelijke apparaten. Wanneer het aankomt op mobiel werken, geeft slechts minder dan de helft (46 procent) aan te weten wat het mobiele bedrijfsbeleid daadwerkelijk inhoudt. Dit betekent dat de meerderheid zich er niet van bewust is wanneer zij in overtreding zijn van het beleid.

EMEA

De resultaten uit België bevestigen het overheersende gevoel binnen EMEA. Daar staat bijna de helft van de it-beslissingsnemers (47 procent) zodanig onder druk om te presteren op het vlak van bedrijfsmobiliteit, dat afgewogen risico’s bij beveiliging van bedrijfsdata niet worden geschuwd. In de Nordics zouden het minste risico’s worden genomen (17 procent) én in Duitsland is men bereid de meeste risico’s te nemen (65 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-13T09:54:00.000Z Kevin Stickens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.