Consortium moet risico overbeveiliging voorkomen

Dit artikel delen:
cybersecurity

Een Europees consortium van tien universiteiten en bedrijven moet voorkomen dat cybersecurity de Europese rechten en waarden aantast. Het Constructing an Alliance for Value-driven Cyber Security (Canvas) gaat onderzoeken structureren en verspreiden met betrekking tot ethische, juridische, empirische en technologische aspecten van cybersecurity. TU Delft is een van de deelnemers.

Canvas werd gisteren tijdens een kick-offevenement in Zurich geïntroduceerd. Het consortium ontvangt drie jaar lang financiering van de Europese Unie en het Zwitserse staatssecretariaat voor Onderwijs, Onderzoek en Innovatie. Het project krijgt 1 miljoen euro subsidie van de Europese Unie, in totaal is er een budget van 1,5 miljoen euro. Vanuit Nederland is de Technische Universiteit Delft bij het project betrokken. Andere partners zijn de Vrije Universiteit Brussel (België), de Universität Hamburg (Duitsland), de Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg (Duitsland), de ADAPT Centre of the Dublin City University (Ierland), de Universitat Rovira i Virgili, Tarragona (Spanje), de Université de Lausanne (Zwitserland), de Berner Fachhochschule Biel (Zwitserland), het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure en de Unabhängiges Landeszentrum für Datenschutz Schleswig-Holstein.

De verzamelde informatie moet beleidsmakers, experts en het publiek informeren over de ontwikkeling van beveiligingstechnologieën en -richtlijnen die veiligheid bieden zonder hierbij in te leveren op behoeften zoals vrije toegang tot informatie.

Effectiever en praktischer

‘Iedereen heeft op dit moment moeite om digitale assets te beveiligen. Niets doen is geen optie gezien de mogelijkheden die aanvallers vandaag de dag hebben. Te zware beveiliging kan echter ook onschuldige mensen en bedrijven die willen profiteren van nieuwe technologie benadelen. Overheden, bedrijven en het publiek vragen de Europese cybersecuritysector daarom methoden te ontwikkelen die beveiliging effectiever en praktischer in gebruik maken. Canvas gaat helpen deze vraag te beantwoorden,’ zegt beveiligingsadviseur Sean Sullivan bij F-Secure. Ook F-Secure is één van de bedrijven die in het consortium participeert.

Andere cybersecurityinitiatieven

Canvas wordt opgezet naast een brede reeks andere cybersecurityinitiatieven in Europa. Denk daarbij aan nieuwe regelgeving zoals de Network and Information Security (NIS)-richtlijn en een recent geïntroduceerde publiek-private samenwerkingsverband tussen de Europese Commissie en de European Cyber Security Organisation, die naar verwachting gezamenlijk 1,8 miljard euro gaan investeren in cybersecurity. 

Dr. Markus Christen, senior research fellow van de Universiteit van Zurich en projectcoördinator van Canvas, stelt dat het consortium een bijdrage gaat leveren aan deze initiatieven en het Europese continent in zijn geheel. Het project gaat aandeelhouders helpen de balans te vinden tussen cybersecurity en Europese rechten en waarden. ‘Cybersecurity wordt steeds belangrijker nu meer mensen en gemeenschappen afhankelijker zijn van digitale infrastructuur dan ooit te voren. Waarden als autonomie, privacy en gelijkheid moeten behouden blijven terwijl wij systemen en data veiliger maken. Canvas gaat mensen, bedrijven en beleidsmakers helpen deze belangen te balanceren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-14T11:59:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.