Overheid, industrie en zorg kwetsbaar voor WannaCry

Dit artikel delen:

De schade die WannaCry in België heeft aangericht lijkt – in vergelijking tot de rest van de wereld - vooralsnog mee te vallen. Toch blijkt uit de gegevens van ict-analist Computer Profile dat dertien procent van de Belgische en Luxemburgse bedrijven met meer dan vijftig werknemers onnodig grote risico’s lopen bij dergelijke aanvallen.

Het gaat hier om organisaties die nog gebruik maken van systemen waarvan het OS niet meer ondersteund wordt. Het betreft dan met name de end of extended support-fase, de periode waarin niet alleen vernieuwingen aan het systeem zijn gestopt, maar ook de updates voor kritische lekken.

Windows XP bereikte in april 2014 al het moment van end of support. Op deze systemen heeft WannaCrypt dan ook de nodige slachtoffers gemaakt. In totaal blijkt circa vier procent van de door Computer Profile in kaart gebrachte bedrijven (met vijftig of meer werknemers) nog steeds gebruik te maken van computers met dit OS. Vooral in het onderwijs, de zorg, en bij de overheid ligt het gebruik nog boven het marktgemiddelde.

Naast XP zijn ook Windows Vista en Windows Server 2003 inmiddels end of (extended) support. Vista is op de Belgische zakelijke markt nooit populair geweest en restanten van dit uitgefaseerde OS komt men dan ook nauwelijks nog tegen. Bij slechts iets meer dan één procent van de Belux-organisaties is nog Vista aan te treffen, in de meeste segmenten zelfs helemaal niet meer.

De end of support voor Vista werd in april van dit jaar bereikt. In maart maakte Microsoft al melding van het beveiligingslek waar nu misgebruik van werd gemaakt. Vista heeft dus nog juist op tijd een update kunnen krijgen.

Windows Server 2003 heeft al sinds juli 2015 het 'ondersteuningsstoppunt' bereikt. Voor dit platform zien we dat er toch nog wel wat gebruikers zijn (acht procent). Hier zijn het onderwijs, de zorg en het handelssegment de sectoren waar nog altijd servers op basis van Windows Server 2003 bovengemiddeld zijn aan te treffen. Daarnaast scoort ict & utilities met tien procent erg hoog, wat des te meer opvalt omdat Windows XP in deze sector juist wel helemaal verdwenen is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-16T20:16:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.