EU werkt aan technische securitycommissie

Dit artikel delen:
Europa samenwerking

Er komt een Europese technische commissie voor cybersecurity en gegevensbescherming. De technische besturen van CEN en CENELEC hebben een voorstel hiertoe goedgekeurd. Nederland doet er actief aan mee, België niet.

Ondanks dat cybersecurity en gegevensbescherming de laatste jaren steeds belangrijker worden en steeds meer aandacht krijgen, bestaat er in Europa nog geen Technische Commissie voor dit onderwerp. Veelgebruikte standaarden voor informatiebeveiliging, zoals iso 27000, worden op mondiaal niveau ontwikkeld.

De nieuwe commissie gaat specifieke normen voor de Europese situatie ontwikkelen. Waar mogelijk worden ISO-normen in het geheel, of na aanpassing aan de Europese situatie, overgenomen als Europese normen. De groep zal, waar nodig, invulling geven aan de GDPR door standaarden voor gegevensbescherming en privacy te ontwikkelen.

Nederland en België

Nederland heeft, via het Nederlands Normalisatieinstituut (NEN), een bepalende invloed in de Europese standaardisatie en dus ook in deze nieuwe groep. Zo kan de Nederlandse sector zorgen dat Europese standaarden optimaal aansluiten bij Nederlandse producten, kennis, ervaring en technologie.

Het Belgische Bureau voor Normalisatie verwijst door naar Agoria die deze specifieke rol in deze materie op zich neemt, maar daar klinkt dat er geen betrokkenheid is bij deze nieuwe commissie. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-14T09:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.