Thales gaat er met Gemalto vandoor

Atos gooit overname-handdoek in de ring

Dit artikel delen:
Deal handen schudden overname

Niet Atos maar het Franse technologieconcern Thales neemt it-beveiliger Gemalto hoogstwaarschijnlijk over. Beide Franse bedrijven hebben een akkoord bereikt over een overname maar dit moet nog wel worden goedgekeurd door aandeelhouders en mededingingsautoriteiten. Thales biedt 51 euro per aandeel; daarmee komt de overnamesom op zo'n 4,8 miljard euro. Atos had eerder deze week een bod gedaan van 4,3 miljard euro (46 euro per aandeel) maar dat was door Gemalto afgewezen. In een verklaring laat de Franse ict-dienstverlener weten dat het geen hoger bod gaat uitbrengen.

Wonderlijk: afgelopen 13 december 2017 deed Atos een bod van 4,3 miljard euro op Gemalto. Dat bod werd door het bedrijf met ferme taal afgewezen. Maar een bod van 4,8 miljard euro een paar dagen later door Thales komt kennelijk voor Gemalto wel gelegen. Het bod is geheel in contanten en wordt unaniem gesteund door de raden van bestuur en commissarissen van beide ondernemingen. Volgens Thales liepen er al langer gesprekken met Gemalto voordat Atos zijn bod deed.

Gemalto is een Frans bedrijf maar heeft zijn hoofdkantoor vanwege belastingtechnische redenen in Amsterdam. Het bedrijf staat ook genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Thales beschouwt de overname als een versterking voor zijn ict-tak, die zich richt op digitale beveiliging, data-analyse en kunstmatige intelligentie.  

Gemalto (15.000 werknemers in 48 landen) zit in een moeilijk fase. Het bedrijf is leverancier van smartcard-technologie en authenticatie-oplossingen, maar de markt voor smartcards is grillig. Het wil zich meer richten op software voor digitale beveiliging. Die omslag verloopt echter moeizaam. Drie winstwaarschuwingen in korte tijd eerder dit jaar hebben de koers van het aandeel dit jaar een forse dreun gegeven.

Het bestuur van Atos heeft zondagavond besloten de handdoek in de ring te gooien, laat het bedrijf in een verklaring weten. Atos wenst zowel Thales als Gemalto succes met hun 'project', maar mocht de overname toch niet doorgaan, dan blijft Atos beschikbaar voor gesprekken over een samengaan met Gemalto.

Frans/Nederlands

Hoewel Gemalto zijn hoofdkantoor officieel in Amsterdam heeft staan, liggen zijn wortels in Frankrijk. Het bedrijf ontstond in 2006, door een samenvoeging van de smart card-fabrikanten Gemplus en Axalto (een afsplitsing van Schlumberger). Historisch gezien was Axalto weer een bundeling van allerhande beveiligings- en cardtechnologie van ex-onderdelen van bedrijven als Bull, Sema en Schlumberger.

De afgelopen jaren reeg Gemalto de ene overname na de andere aan elkaar; een grote prooi was de Amerikaanse leverancier van ict-beveiligingsdiensten Safenet.  In 2009 nam Gemalto de divisie Mobile Services van de Nederlandse chipfabrikant NXP over. Daarmee versterkte het bedrijf zich op het gebied van 'near field communication' en contactloze infrastructuren.

Het bedrijf is daardoor uitgegroeid tot een leverancier van toegangs-, identificatie- en authenticatie-oplossingen. In Nederland mag Gemalto bijvoorbeeld zijn beveiligde rijbewijs met contactloze microprocessor aan de RDW leveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-17T22:04:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.