Bedrijven vrezen vooral cyberincidenten

Dit artikel delen:
Risico-inschatting

Van welke risico’s liggen ondernemers wakker? Vooral van business interruption en cyberincidenten, zo blijkt uit de zevende Allianz Risk Barometer. De verzekeraar ondervroeg daarvoor negentienhonderd risico-experts uit ruim tachtig landen.

Business interruption, zoals bijvoorbeeld supply chain-onderbrekingen, (42 procent van de antwoorden) en cyber-incidenten (40 procent) zijn dit jaar dé wereldwijde toprisico’s volgens de Allianz Risk Barometer 2018. Grote verliezen door natuurrampen (30 procent) zijn een groeiende zorg voor bedrijven, waarbij 2017 alle records breekt.

Klimaatveranderingen en de toenemende volatiliteit van het weer verschijnen voor het eerst in de meeste top 10-lijsten. Ondertussen is de impact van nieuwe technologieën een van de grootste stijgers (op nummer 7). Bedrijven beseffen dat kunstmatige intelligentie en autonome mobiliteit nieuwe kansen creëren maar ook een grotere aansprakelijkheid en verliezen op grote schaal meebrengen. Ondernemingen zijn dan weer minder bezorgd om marktontwikkelingen (volatiliteit, verhoogde concurrentie/nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie, marktfluctuatie) dan een jaar geleden (op nummer vier in 2018, op nummer twee in 2017). Schade aan reputatie en marktwaarde staat op acht, politieke risico’s en geweld (oorlog, terrorisme,…) op negen.

Specifiek in België en Nederland voeren 'Business interruptions' en 'Cyberincidenten' de lijst aan. Op nummer drie staan in Nederland de 'Marktontwikkelingen'. Nederlandse bedrijven zijn voor het eerst bezorgd om kwaliteitstekorten, seriële defecten, product recalls, klimaatverandering/toenemende volatiliteit van het weer en nieuwe technologieën. Zij komen dit jaar voor het eerst de lijst binnen.

In België komen de 'Aanpassingen in voorschriften en wetgeving' op drie, zoals bijvoorbeeld aanpassingen bij overheid, economische sancties, protectionisme, Brexit, desintegratie van Eurozone. Belgische bedrijven zijn voor het eerst bezorgd om schade aan reputatie of merkwaarde en een tekort aan talent. Deze risico’s komen dit jaar voor het eerst de lijst binnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-16T10:46:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.