Mkb (kmo) betaalt 79 miljoen euro ransomware-losgeld

Dit artikel delen:
Aanval

Zeker 4,5 procent van de mkb-bedrijven in Europa werd tussen 2016 en 2017 slachtoffer van ransomware. In totaal betaalden ze ruim 79 miljoen euro aan losgeld.

Dit blijkt uit een onderzoek naar honderdvijftig managed service providers (msp’s), die bijna 1,1 miljoen mkb-bedrijven in Europa bedienen. Resultaten daarvan zijn onlangs gepubliceerd in Datto’s 'State of the channel ransomware report Europe'.

De sector zag het aantal ransomeware-aanvallen het afgelopen jaar schrikbarend stijgen. Ruim 21 procent van de bedrijven geeft aan zelfs meerdere keren per dag te zijn aangevallen. Een trend die volgens de msp's de komende twee jaar alleen maar zal toenemen. Geen positief vooruitzicht, wetende dat slechts 33 procent van de bedrijven aangifte doet en van de 21 procent die ervoor kiest wel losgeld te betalen, zeker 18 procent hun data nooit meer terugziet.

Ransomware-varianten

Cryptolocker, Cryptowall, Locky en Wannacry zijn de meest voorkomende ransomware-varianten. Ruim 81 procent van de mkb-bedrijven wordt hierdoor getroffen. Zeer agressieve vormen, die door het achterlaten van een virus later nog eens toeslaan en herstel bemoeilijken door de back-up te versleutelen.
SaaS-applicaties, zoals Dropbox, Office 365 en G Suite, maar ook mobiele apparaten, zijn in toenemende mate het doelwit. De bouw, productie, industrie, professionele dienstverlening, bank- en verzekeringswezen worden het vaakst getroffen.

Gebrek aan cybersecuritytrainingen

Volgens de msp's zijn geringe zorgen over een mogelijke aanval en gebrek aan verplichte cybersecuritytrainingen de grote boosdoeners bij het toenemend aantal ransomware-infecties. Terwijl kritische downtime en dataverlies vaak meer kosten dan het te betalen losgeld en ruim 93 procent van de aanvallen met een back-up en disaster recovery- oplossing hersteld kan worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-11T15:34:00.000Z Zamire Willems


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.