Startpage.com haalt PGP-legende Zimmermann binnen

Dit artikel delen:

Phil Zimmermann

Phil Zimmermann, de vermaarde Amerikaanse ontwikkelaar van de versleutelingstechniek PGP, gaat werken voor privacy-zoekmachine Startpage.com. Hij gaat zich daar bezighouden met innovaties op het gebied van privacy en het mee-ontwikkelen van een nieuwe e-maildienst.

Zimmermann ontwierp hij in de jaren ’90 de techniek PGP om ongewenste meekijkers in e-mails tegen te gaan. PGP - Pretty Good Privacy - versleutelt mailtjes, zodat de inhoud onleesbaar is zonder een eigen geheime digitale sleutel.

Startpage.com is een gratis zoekmachine waarbij zoekresultaten worden weergegeven met behoud van privacy. Het bedrijf is van Nederlandse bodem, en claimt met twee miljard zoekopdrachten per jaar ook in Duitsland en Amerika veelvuldig te worden gebruikt.

Volgens algemeen directeur Robert Beens van Startpage.com gaat Zimmermann, een voorvechter van het verdedigen van digitale burgerrechten, bij de zoekmachine meedenken over innovaties op het gebied van privacy. Ook zal hij het team ontwikkelaars versterken bij het ontwikkelen van een toekomstige emaildienst.

Techneutendroom

Zimmermann zegt in een reactie in het persbericht: 'Startpage heeft mij kunnen overtuigen me bij hun team aan te sluiten, omdat onze kennis van privacy-vriendelijke toepassingen elkaar aanvullen. Solide producten, die íedereen eenvoudig kan gebruiken. PGP toepassen was zo ingewikkeld gemaakt dat ik het zélf tot voor kort niet eens meer gebruikte. Apple-mail ondersteunde het simpelweg niet eens. Om nu bij Startpage.com een mailproduct te kunnen ontwikkelen dat ik zowel op mijn laptop, als op mijn mobiele telefoon kan gebruiken, is een techneutendroom die uitkomt.'

Zimmermann ontving eerder meerdere prijzen voor zijn inzet voor technologie en mensenrechten. Ook is hij opgenomen in de Internet Hall of Fame, en ontving hij van de vrije universiteit Brussel een eredoctoraat.

Naast zijn nieuwe aanstelling bij Startpage.com, geeft Zimmermann al een tijdje cryptografie-les aan de TU Delft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-06T11:06:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.