Managed hosting door True

Inlichtingendiensten gaan sociale media screenen

 

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen nieuwe tools om te speuren op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram. Dat schrijft de krant De Standaard. De tool moet de diensten toelaten sneller en gerichter naar informatie te zoeken.

De nieuwe software zet zoekalgoritmes in die veel meer naar de hand kunnen worden gezet, bijvoorbeeld door in te stellen dat er elke dinsdag naar bepaalde informatie moet worden gezocht, of een week lang, zo zegt woordvoerster Ingrid Van Daele van de Staatsveiligheid in De Standaard.

De tool kan ook gebruikt worden om het ‘deep web’ te analyseren, websites die niet door Google worden geïndexeerd en zelfs het ‘dark web’, sites waarvoor een Tor-browser nodig is.

Naast de Staatsveiligheid zullen ook de militaire inlichtingendiensten en de federale politie van de nieuwe software gebruikmaken. Welke leverancier de programmatuur levert, willen de inlichtingendiensten niet prijsgeven. De Standaard meent te weten dat het om een Nederlands bedrijf zou gaan.

Het nieuwe systeem kost zo’n twintig miljoen euro. De regering keurde de aankoop goed in augustus 2016, na de terreuraanslagen in Brussel.

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6401942). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.