Inlichtingendiensten gaan sociale media screenen

Dit artikel delen:

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen nieuwe tools om te speuren op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram. Dat schrijft de krant De Standaard. De tool moet de diensten toelaten sneller en gerichter naar informatie te zoeken.

De nieuwe software zet zoekalgoritmes in die veel meer naar de hand kunnen worden gezet, bijvoorbeeld door in te stellen dat er elke dinsdag naar bepaalde informatie moet worden gezocht, of een week lang, zo zegt woordvoerster Ingrid Van Daele van de Staatsveiligheid in De Standaard.

De tool kan ook gebruikt worden om het ‘deep web’ te analyseren, websites die niet door Google worden geïndexeerd en zelfs het ‘dark web’, sites waarvoor een Tor-browser nodig is.

Naast de Staatsveiligheid zullen ook de militaire inlichtingendiensten en de federale politie van de nieuwe software gebruikmaken. Welke leverancier de programmatuur levert, willen de inlichtingendiensten niet prijsgeven. De Standaard meent te weten dat het om een Nederlands bedrijf zou gaan.

Het nieuwe systeem kost zo’n twintig miljoen euro. De regering keurde de aankoop goed in augustus 2016, na de terreuraanslagen in Brussel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-09T11:08:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.