Mimecast meldt lek in ActiveX Microsoft Office

Dit artikel delen:

Onderzoekers van security-specialist Mimecast hebben een kwetsbaarheid ontdekt in Microsoft Office. Documenten die gebruikmaken van ActiveX-technologie kunnen gevoelige informatie lekken. Volgens het bedrijf gaat het om een ernstig geheugenlek. Microsoft heeft een patch beschikbaar gesteld.

Mimecast: ‘Een gebruiker loopt risico bij het aanmaken, bewerken, openen of opslaan van een Office-bestand met ActiveX-besturingselement. Het bestand MSO.DLL maakt daarbij de inhoud van het procesgeheugen ten onrechte openbaar. Aanvallers kunnen via die weg informatie verkrijgen om het systeem van een gebruiker verder in gevaar te brengen (bypass Address Space Layout Randomization).’ Ook zouden cybercriminelen via de kwetsbaarheid gevoelige informatie zoals certificaten, http-aanvragen en domeinen en gebruikersinformatie kunnen stelen.

Het lek is in november 2018 ontdekt. Een klant van Mimecast maakte toen melding van wat aanvankelijk een reguliere ‘false positive’ leek. De securityspecialist: ‘Bij nadere inspectie van de ingediende Office-bestanden bleken deze uitvoerbare code te bevatten. Dergelijke code in een Office-bestand is over het algemeen een belangrijke indicator van een veiligheidsprobleem.

Na verder onderzoek concludeert de security-specialist dat Microsoft Office-bestanden met ActiveX-besturingselementen consequent geheugenlekken veroorzaken. Gevallen van daadwerkelijke uitbuiting zijn bij het securitybedrijf overigens niet bekend.

Microsoft-classificatie

Microsoft heeft onlangs een beveiligingspatch voor deze nieuwe kwetsbaarheid vrijgegeven. Mimecast adviseert alle gebruikers van Microsoft Office deze patch zo snel mogelijk te installeren. Alle Office-bestanden met ActiveX-elementen die in een eerder stadium zijn aangemaakt, bevatten mogelijk een informatielek.

Microsoft classificeert de kwetsbaarheid als ‘important’. Dat betekent dat het lek kan resulteren in een ‘aantasting van de vertrouwelijkheid, integriteit of beschikbaarheid van de gegevens van een gebruiker, of van de integriteit of beschikbaarheid van de verwerkingsbronnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-10T11:36:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.