Australische partijen gehackt door ‘staatsmacht’

Dit artikel delen:
Australië

Drie grote Australische politieke partijen en het parlement zijn het slachtoffers geworden van hackers. Volgens de Australische veiligheidsdiensten is een ‘gesofisticeerde statelijke actor’ verantwoordelijk voor de digitale aanval.

De eerste tekenen van de hack kwamen op 8 februari naar buiten, toen er een ‘incident’ werd gemeld in het it-systeem van het parlement. Alle gebruikers, inclusief premier Morrison en zijn ministers, werden aangemaand hun wachtwoord te veranderen. Toen werd ook het Australian Signals Directorate ingeschakeld, een gespecialiseerd onderdeel van de Australische veiligheidsdiensten. Dat deed al vermoeden dat er een gesofisticeerde digitale aanval was geweest.

Vandaag meldde Morrison in het parlement dat ook de netwerken van de Liberal Party, de National Party en de Labor Party getroffen zijn. Zonder een land bij naam te noemen, werd de hack in de schoenen geschoven van ‘een gesofisticeerd statelijke actor’.

In mei trekken de Australiërs naar de stembus. Het vermoeden leeft dat de hackers hebben geprobeerd om het publieke debat te beïnvloeden of misschien zelfs de stembusgang zelf. De premier stelt echter dat er daarvoor geen aanwijzingen zijn. Er zou ook geen bewijs zijn dat er data is gestolen.

In Australische media wordt ondertussen China genoemd als mogelijke betrokkene bij de aanval, maar daarvoor is nog geen officiële bevestiging van de overheid gekomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-18T10:57:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.