VS akkoord met overname Gemalto door Thales

Dit artikel delen:
Groen licht

Het Franse technologiebedrijf Thales mag it-beveiliger Gemalto definitief overnemen. Na afstoting van het bedrijfsonderdeel nCipher Security, stemt nu ook de Amerikaanse mededingingsautoriteit in met de acquisitie. Dat meldt Thales vandaag.

Thales bood eind 2017 zo'n 4,8 miljard euro voor Gemalto, een eveneens Frans bedrijf met hoofdkantoor in Amsterdam. Met het bod overtroefde Thales onverwacht Atos, dat kort daarvoor tevergeefs 4,3 miljard op tafel had gelegd.

Hun deels overlappende activiteiten zorgden echter voor gefronste wenkbrauwen bij Europese en Amerikaanse overheden. Thales en Gemalto behoren namelijk beide tot 's werelds grootste leveranciers van hardwarebeveiligingsmodules. En dus waren er zorgen over hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie.

Verkoop van nCipher

De mededingingsautoriteiten stelden dat zij alleen instemmen met de overname als Thales zijn bedrijfsonderdeel Thales GP HSM Products van de hand doet. Deze divisie heet sinds januari 2019 nCipher Security en fabriceert hardwarebeveiligingsmodules, net als Gemalto. Eind januari was het zover: Thales verkoopt het bewuste bedrijfsonderdeel aan Entrust Datacard in de VS. De verkoop van nCipher Security maakt de weg vrij voor definitieve goedkeuring van de overname.

Het Amerikaanse ministerie van justitie meldt nu dat Thales en Gemalto overeenstemming hebben bereikt met de antitrust-afdeling van het ministerie. Afgelopen december had de Europese Commissie al aangegeven te zullen instemmen zodra Thales een koper vindt voor het bewuste bedrijfsonderdeel. Thales en Gemalto kunnen het bod nu doorzetten en daarmee de overname afronden. De verwachting is dat dit in maart 2019 gebeurt.

Gemalto Nederlands?

Hoewel Gemalto zijn hoofdkantoor officieel in Amsterdam heeft staan, liggen zijn wortels in Frankrijk. Het bedrijf ontstond in 2006, door een samenvoeging van de smart card-fabrikanten Gemplus en Axalto (een afsplitsing van Schlumberger). Historisch gezien was Axalto weer een bundeling van allerhande beveiligings- en cardtechnologie van ex-onderdelen van bedrijven als Bull, Sema en Schlumberger.

De afgelopen jaren reeg Gemalto de ene overname na de andere aan elkaar. Een grote prooi was de Amerikaanse leverancier van ict-beveiligingsdiensten Safenet. In 2009 nam Gemalto de divisie Mobile Services van de Nederlandse chipfabrikant NXP over. Daarmee versterkte het bedrijf zich op het gebied van 'near field communication' en contactloze infrastructuren.

Het bedrijf is daardoor uitgegroeid tot een leverancier van toegangs-, identificatie- en authenticatie-oplossingen. In Nederland mag Gemalto bijvoorbeeld zijn beveiligde rijbewijs met contactloze microprocessor aan de RDW leveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-01T16:07:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.