‘Verdubbel middelen voor security’

Dit artikel delen:
fintech

Een tekort aan cybersecurity-experten en -middelen in België en buurlanden vormt een bedreiging voor economie en veiligheid. Hans Graux, spreker tijdens het onafhankelijke seminarie van Infosecurity.be, trekt aan de alarmbel.

‘Binnen de cybersecurity-wereld in België én de EU, zie ik op dit moment één grote trend. Het wordt steeds moeilijker om de juiste mensen en experten te vinden en om voldoende middelen te alloceren’, meent Hans Graux, ict-advocaat bij Time.lex en gespecialiseerd in informatie- en technologierecht.

Lonen stijgen

De capaciteit is op dit moment te laag om alle problemen op te kunnen volgen. Het aantal mensen met veiligheidsprofielen moet stijgen met 50 procent en de middelen met 100 procent. Het gaat hierbij onder andere om cybersecurity-experts, data protection officers en developers met een profiel in informatieveiligheid.

Hans Graux doet enkele suggesties. ‘Deze beroepen in cyberbeveiliging moet dringend attractiever gemaakt worden, de lonen moeten stijgen en er moeten meer opleidingen ingevoerd worden. Dit is niet enkel een Belgisch probleem, maar een trend in alle lidstaten van de EU.’

EU actieplan

Cybersecurity-uitdagingen, zoals het tekort aan voldoende experts en budget, komen dus in heel de EU voor. ‘De EU heeft daarom een nieuw actieplan, waaronder de gloednieuwe Cybersecurity Act aangekondigd. Dit nieuwe initiatief beoogt nieuwe voorbereidende maatregelen in de lidstaten: nieuwe beveiligingsinvesteringen, cyberoorlogsoefeningen, het betrekken van essentiële dienstverleners in de privésector, meldplicht van incidenten en een nieuwe impuls voor de veiligheidscertificering van elektronische apparaten en diensten’.

Het actieplan is volgens Graux een goed begin, maar het werk is ermee nog niet af. ‘De EU zorgt zo voor de implementatie van een goede strategie en voorbereiding. Cybersecurity-problemen kunnen we namelijk niet louter op nationaal niveau bekijken. Andere partners zoals de VS en China zullen wellicht niet bereid zijn om dezelfde regels te handhaven, maar nu bestaat er tenminste op Europees niveau een degelijke strategie.’

Toch is er volgens de ict-advocaat nog een kanttekening. ‘We moeten er nu wel op toezien dat de lidstaten de nodige investeringen doen en de regels correct implementeren en ze niet proberen aan te passen aan hun eigen normen.’

Infosecurity.be

Tijdens het onafhankelijke seminarie van Infosecurity.be, het ict-event voor experten, ict-professionals en bedrijfsleiders op 20 en 21 maart, brengt Hans Graux een lezing over de gloednieuwe Cybersecurity Act van de EU, een nieuw actieplan met maatregelen die er onder andere voor moeten zorgen dat de lidstaten de nodige investeringen doen. Rond de start van Infosecurity.be zal de officiële tekst van dit Europees actieplan rond zijn.

Infosecurity.be, Data & Cloud Expo

Infosecurity.be is in combinatie met Data & Cloud Expo dé Belgische vakbeurs op het gebied van ict-security, datamanagement en cloud computing voor ict-managers en ict-professionals. Met ruim 130 exposanten en meer dan honderd vakinhoudelijke seminaries richt het evenement zich op ontwikkelingen binnen cyber security, cloud computing, datacenter & infrastructure optimisation, data science & management, digital transformation, it service management & control, privacy, governance & risk management, artificial intelligence, blockchain en internet of things. Registreer nu voor een gratis ticket. We verwelkomen u graag op 20 & 21 maart in Brussels expo!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-06T11:59:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.